İklim değişikliğinin bir neticesi olarak artan sıcaklıklar Türkiye’de bazı olumsuz durumların yaşanmasına neden olabilir.
Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklar göçten hayvancılığa, tarımdan hayvan popülasyonlarına pek çok alanı etkileyebilir. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Altuğ, Türkiye’yi bekleyen muhtemel sorunlara karşı yetkililere “Bizi gelecek yıllarda daha büyük problemler bekliyor olacak. Halkı bilinçlendirmemiz lazım” uyarısında bulundu. Türkiye’deki sivrisinek çoğalmasının bir sebebinin sıcaklıkların yükselmesi olduğunu söyleyen Altuğ, “1,5 derecelik artışı 2030’a kadar sabitleyemediğimiz takdirde büyük hava olayları ile karşı karşıya kalacağız. Yaşanan sıcaklık ve aşırı yağışlarla artan nem oranı, sivrisineklerin üreme döngüsünü artırıyor. Bu durumda değişen doğa ile beraber ülkemizin güneyinde tropikal hâle gelen iklim, yeni sivrisinek türlerinin Türkiye’de de görünmesini sağlayacak” dedi. Öte yandan aşırı ısınma ve değişen hava koşullarının tetiklediği bir diğer şey de orman yangınları. Altuğ, bunun muhtemel sonuçlarını da “Sıcaklıktan dolayı uygun üreme ortamı bulan çam kese böcekleri çam ağaçlarını kurutuyor, orman yangınlarının çoğalmasına yol açıyor” diye anlattı. Altuğ, “Hem sivrisineğe hem de çam kese böceğine yönelik biyolojik dengeyi sağlayacak ve popülasyonu kontrol altına alacak doğal yöntemler kullanmalıyız” önerisi getirdi.
TÜRKİYE İÇİN İKLİM PROJEKSİYONLARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü iklim değişikliğinin gelecekte ülkemize nasıl etkileyeceğini ortaya koyabilmek için 2016-2099 dönemi için 3 farklı küresel model ile iklim projeksiyonları geliştirmiştir. Çalışmada HadGEM2-ES, MPI-ESM-MR, GFDL-ESM2M küresel model veri setleri kullanarak RegCM4.3.4 Bölgesel Modeli ile dinamik ölçek küçültme yöntemiyle RCP4.5 ve RCP8.5 senaryolarına göre 1971-2000 referans periyotlu 2016-2040, 2041-2070, 2071-2099 gelecek periyotlu 20 km çözünürlüklü Türkiye ve bölgesi için projeksiyon sonuçları elde edilmiştir. 3 küresel modelin projeksiyonlarından elde ettiğimiz sonuçlara göre 2016-2099 periyodu için yurt genelinde ortalama sıcaklık artışı; RCP4.5 senaryosuna göre 2016-2099 döneminde Türkiye yıllık ortalama sıcaklıklarının ortalama olarak 1,5 – 2,6 °C aralığında artması beklenmektedir. Ortalama sıcaklık anomalisinin yüzyılın ilk yarsında -0,9 ile 4,1°C aralığında olması ve yıllık ortalama sıcaklıkların ortalama olarak 1,4°C artması, yüzyılın ikinci yarısında ise 0,6 ile 4,1°C aralığında artış ve ortalama olarak 2,2°C artması öngörülmektedir.
Haber: Tuncay DAMLAR
ABDULVAHİT GÜRASLAN