https://youtu.be/-k6DAkVD5_I
Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, teşkilat yöneticileri ve basın mensuplarıyla iftarda biraraya geldi,
İftarda bir konuşma yapan Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, Sendika olarak eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri konusunda yapılan çalışmaların yanı sıra mutabakat sürecindeki sendika üye sayıları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Düzenlenen çalıştay raporunda tespit edilen sorunların toplu sözleşme masasında kararlılıkla savunulacağını belirten Bayrakdar, konuyla ilgili şunları söyledi;
Öncelikle tüm İslam aleminin ramazan ayını tebrik ediyor, teşkilatımız, ülkemiz ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Birlik ve beraberliğimizin iftar sofrası bereketine dönüşmesi ve hayırlı hizmetlere adım atacağımız kararlara imza atılması ümidiyle gönül dostlarıma hoş geldiniz diyor muhabbetle selamlıyorum.
Eğitimciler Birliği Sendikası Hatay 1 Nolu Şubesi olarak imzaladığımız mutabakat metnine göre:
İlimizin 15 ilçesinin 13’ünde sendikamız en çok üyeye sahip olarak yetkili sendika olmayı başarmış, il genelinde toplam 6551 üye sayısına ulaşarak yetkiyi taçlandırmıştır. Yetkili sendika olma yolunda gece gündüz demeden koşturan ve her bir üyeye ulaşma gayretini yüreğinde hissederek asla yorulmayan ve yetkisini etkili sendikacılığıyla birbirinden kıymetli üyelerinin hizmetine ve kazanımına sunacak olan şube yönetim kurulu üyelerime, hanımlar komisyonu üyelerimize, ilçe başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerine gönülden teşekkür ediyor, bu kutlu yolda birlikte mücadele etmekten duyduğum onuru paylaşmak istiyorum.
Eğitimin verimliliğinin ve niteliğinin artması için eğitim çalışanları, görünen aktörleri ve görünmeyen kahramanlarıyla, hizmet sınıfı ayrımı yapmaksızın Türkiye’nin eğitim yükünü, yani geleceğimizi omuzlarında taşımaktadır.
Personel rejimini ve bunun gelişme imkânlarını ülkenin ekonomik, malî, hukukî, siyasal, idarî, sosyal ve kültürel şartlarından ayrı olarak ve sadece teknik bir konu halinde ele almak mümkün değildir. Eğitim hizmet kolunda faaliyet gösteren bizlerin birincil ve vazgeçilmez görevi; tüm eğitim çalışanlarımızın sorunlarına çare bulmak, huzur ve mutluluklarına katkı sunmak, mesleklerinin saygınlığının takipçisi olmak ve mesleki dayanışmayı sürdürmektir. Eğitim çalışanlarıyla birlikte tüm kamu çalışanlarının huzur ve mutluluğunun yolu, adil ekonomik şartlardan, adil bir sosyal düzenin hüküm sürdüğü iklimden ve çoğulcu, demokratik bir yönetim sisteminden geçmektedir.
Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine önem veren, katılımcılık, açıklık, tutarlılık, saydamlık ve hesap verebilirliğin kabul gördüğü, sivil toplumu karar alma süreçlerine dâhil eden ve sivil toplum örgütlerinin gelişmesinin önünü açan, yeni gelişmelerle uyumlu bir ekonomik ve siyasi düzende tüm kamu görevlilerinin sundukları hizmetleri daha nitelikli ve daha yüksek bir performansla yerine getirecekleri görüşü dünyada genel kabul görmektedir.
Kamusal kararların alınmasında ve uygulanmasında aşırı merkeziyetçi, hegemonik ve sivil toplumu dışlayan zihniyetler, demokrasinin önündeki en büyük engellerdendir.
Devlet kurumlarında çalışanlarla ilgili bir karar alınması halinde uyulması gereken temel ilkeler; insaf, ahlak ve örgütsel adalet normlarıdır.
Eğitim-Bir-Sen olarak gerçekleştirdiğimiz, eğitim çalışanlarımızın genel sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini ele alan bu çalışma, bu gerekliliğin bir sonucudur. “Eğitim çalışanlarıyla omuz omuza vererek aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz sorun da yoktur. Tek mesele, hakkın son hududuna varıncaya kadar mücadeleyi hakkıyla vermektir” diyerek tüm eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerini ve bunların iyileştirilmesine yönelik çözüm önerilerimizi bu raporla ortaya koyduk.
Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitimin önemi, önceliği ve niteliğinin ancak eğitim çalışanlarının görevlerini sorunsuz, huzur ve güven duygusu içinde yerine getirmeleriyle mümkün olacağına inanarak hareket ediyoruz.
Eğitim çalışanlarının ortak sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Eğitim çalışanlarını enflasyona ezdirmeyecek bir ücret artışı yapılmalıdır.
-Ülkenin ekonomik gelişmesinden eğitim çalışanlarının da hak ettiği payı almasını sağlayacak refah payı verilmelidir.
-Ücret ve aylıkların tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır.
-Gelir vergisi oranları reel ücret artışı sağlayacak şekilde sabitlenmelidir.
-Bütün eğitim çalışanlarının birinci dereceye kadar ilerleyebilmeleri sağlanmalıdır.
-Eğitim çalışanlarına ödenen aile yardımı, çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda aylık almayan eş için ödenen eş yardımı tutarının en az 300 TL, çocuk yardımının da her bir çocuk için en az 100 TL olarak artırılması sağlanmalıdır.
-İstihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarının eğitim çağında bulunmayan çocukları için ücretsiz kreş hizmeti sunulması; bunun mümkün olmaması halinde –büyükşehir kapsamındaki illerde %25 artırımlı olmak üzere– her bir çocuk için en az 250 TL kreş yardımı ödenmesi gereklidir.
-İstihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarının işe gidiş ve gelişlerinde ücretsiz servis hizmeti sunulması ve yine istihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına ücretsiz yemek hizmeti sunulması; eğitim çalışanlarının yol ve yemek gibi hizmetin ifası için zorunlu harcamaların kamu idaresince karşılanması ilkesi çerçevesinde gereklidir.
-Mevcut ek gösterge rakamları en az 600 puan artırılmalıdır.
-Tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde emekliliğe etki edecek bir fiili hizmet zammı modelinin oluşturulması zorunludur.
-Kılık ve kıyafet dayatması sona erdirilmelidir.
-Siyaset ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
-Engelli kamu görevlilerinin derece artışının 2 yılda bir yapılması; 5 yılda bir ilave derece verilmesi; Emekliliğe ayrılmaları durumunda 25 yıl üzerinden değerlendirilmesi; Gelir vergisi kesintisi oranlarının %50 indirimli gerçekleştirilmesi; Motorlu taşıt alımlarında KDV muafiyet sağlanması; Hac farizası ve umre için %3 kontenjan uygulanması; Lise ve yükseköğrenim mezunu olup hizmetli kadrosunda bulunanların görevde yükselme sınavından muaf tutularak VHKİ veya memur kadrolarına atanmaları gibi uygulamalar ivedilikle hayata geçirilmelidir.
-Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, bu hizmet sınıfındaki personel genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmelidir.
-Hizmet kolu kapsamındaki kurumlarda görev yapan şeflere, Adalet Bakanlığı kadrolarında görev yapan şeflere tanınan mali haklar tanınmalıdır.
-Yıllık izinlerin takvim günü değil iş günü esasına göre kullandırılması; kullanılmayan yıllık izinlerin sonraki yıla/yıllara aktarılması sağlanmalıdır.
Öğretmenlerimizin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Ek ders birim ücretleri en az iki katı tutarında artırılmalıdır.
-Öğretmenlerin aylık karşılığı ders saatleri arasındaki farklılık giderilerek 15 saate eşitlenmelidir.
-İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan öğretmenlere ilave tazminat ödenmelidir.
-Zorunlu İLKSAN üyeliği dayatan kanun hükmü kaldırılmalıdır.
-Alan değişikliği talepleri karşılanmalıdır.
-Kariyer basamakları sistemi yeniden işler hale getirilmelidir.
-4/B’li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.
-Öğretmen atama mevzuatı ivedilikle değiştirilmeli ve mülakat sınavıyla öğretmen alımından derhal vazgeçilmelidir.
-Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır.
Eğitim yöneticilerimizin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Eğitim kurumu yöneticilerine ödenen ücret, görev ve sorumluluklarıyla orantılı olacak şekilde artırılmalı, kurum içi ücret dengesi korunmalıdır.
-Eğitim kurumu yöneticilerinin sosyal güvenlik işlemleri ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan şahsi sorumluluklarının ilçe veya il millî eğitim müdürlüklerince üstlenilmesi sağlanmalıdır.
- Eğitim kurumu yöneticilerinin derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır.
-İlköğretim okulları için de bütçe tahsis edilmeli, yöneticilerin öğretmen ve velilerle karşı karşıya gelmesi önlenmelidir.
Genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarımızın sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Öğretim yılına hazırlık ödeneği bütün eğitim çalışanlarına ödenmelidir.
-Haftalık 40 saati aşan çalışmalarında fazla mesai ücreti ödenmeli ya da personel yetersizliği bahanesine sığınılmadan izin kullandırılmalıdır.
-Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında çalışan engelli personel sınavsız olarak memur kadrolarına atanmalıdır.
-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları en geç iki yılda bir olmak üzere, düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
-4/C statüsündeki personel kadroya geçirilmelidir.
Sorunların çözümünün takipçisi olacağız
Söz konusu çalışmalar ne kadar zenginleşir çeşitlenirse, ne kadar ilgi görür, takibi ve gereği yapılırsa; tespit edilen sorunların çözümlerinin de o oranda çabuk olacağını ve kolaylaşacağını dile getiren Bayrakdar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sorunları çözülmüş, iş huzurunu yakalamış çalışanların daha verimli bir performansla daha nitelikli bir gelecek hazırlayacağı şüphesizdir. Sendika olarak, çabamız, gayemiz, bunun gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu çalışmamızın, geleceğimizi yetiştiren eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını düşünüyor, sorunların çözümünün takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum” dedi.
(Haber-Fotoğraf: Hasan Yetmez)
Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, teşkilat yöneticileri ve basın mensuplarıyla iftarda biraraya geldi,
İftarda bir konuşma yapan Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar, Sendika olarak eğitim çalışanlarının sorunları ve çözüm önerileri konusunda yapılan çalışmaların yanı sıra mutabakat sürecindeki sendika üye sayıları hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.
Düzenlenen çalıştay raporunda tespit edilen sorunların toplu sözleşme masasında kararlılıkla savunulacağını belirten Bayrakdar, konuyla ilgili şunları söyledi;
Öncelikle tüm İslam aleminin ramazan ayını tebrik ediyor, teşkilatımız, ülkemiz ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Birlik ve beraberliğimizin iftar sofrası bereketine dönüşmesi ve hayırlı hizmetlere adım atacağımız kararlara imza atılması ümidiyle gönül dostlarıma hoş geldiniz diyor muhabbetle selamlıyorum.
Eğitimciler Birliği Sendikası Hatay 1 Nolu Şubesi olarak imzaladığımız mutabakat metnine göre:
İlimizin 15 ilçesinin 13’ünde sendikamız en çok üyeye sahip olarak yetkili sendika olmayı başarmış, il genelinde toplam 6551 üye sayısına ulaşarak yetkiyi taçlandırmıştır. Yetkili sendika olma yolunda gece gündüz demeden koşturan ve her bir üyeye ulaşma gayretini yüreğinde hissederek asla yorulmayan ve yetkisini etkili sendikacılığıyla birbirinden kıymetli üyelerinin hizmetine ve kazanımına sunacak olan şube yönetim kurulu üyelerime, hanımlar komisyonu üyelerimize, ilçe başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerine gönülden teşekkür ediyor, bu kutlu yolda birlikte mücadele etmekten duyduğum onuru paylaşmak istiyorum.
Eğitimin verimliliğinin ve niteliğinin artması için eğitim çalışanları, görünen aktörleri ve görünmeyen kahramanlarıyla, hizmet sınıfı ayrımı yapmaksızın Türkiye’nin eğitim yükünü, yani geleceğimizi omuzlarında taşımaktadır.
Personel rejimini ve bunun gelişme imkânlarını ülkenin ekonomik, malî, hukukî, siyasal, idarî, sosyal ve kültürel şartlarından ayrı olarak ve sadece teknik bir konu halinde ele almak mümkün değildir. Eğitim hizmet kolunda faaliyet gösteren bizlerin birincil ve vazgeçilmez görevi; tüm eğitim çalışanlarımızın sorunlarına çare bulmak, huzur ve mutluluklarına katkı sunmak, mesleklerinin saygınlığının takipçisi olmak ve mesleki dayanışmayı sürdürmektir. Eğitim çalışanlarıyla birlikte tüm kamu çalışanlarının huzur ve mutluluğunun yolu, adil ekonomik şartlardan, adil bir sosyal düzenin hüküm sürdüğü iklimden ve çoğulcu, demokratik bir yönetim sisteminden geçmektedir.
Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, insan hak ve özgürlüklerine önem veren, katılımcılık, açıklık, tutarlılık, saydamlık ve hesap verebilirliğin kabul gördüğü, sivil toplumu karar alma süreçlerine dâhil eden ve sivil toplum örgütlerinin gelişmesinin önünü açan, yeni gelişmelerle uyumlu bir ekonomik ve siyasi düzende tüm kamu görevlilerinin sundukları hizmetleri daha nitelikli ve daha yüksek bir performansla yerine getirecekleri görüşü dünyada genel kabul görmektedir.
Kamusal kararların alınmasında ve uygulanmasında aşırı merkeziyetçi, hegemonik ve sivil toplumu dışlayan zihniyetler, demokrasinin önündeki en büyük engellerdendir.
Devlet kurumlarında çalışanlarla ilgili bir karar alınması halinde uyulması gereken temel ilkeler; insaf, ahlak ve örgütsel adalet normlarıdır.
Eğitim-Bir-Sen olarak gerçekleştirdiğimiz, eğitim çalışanlarımızın genel sorunlarını ve bunlara yönelik çözüm önerilerini ele alan bu çalışma, bu gerekliliğin bir sonucudur. “Eğitim çalışanlarıyla omuz omuza vererek aşamayacağımız engel, çözemeyeceğimiz sorun da yoktur. Tek mesele, hakkın son hududuna varıncaya kadar mücadeleyi hakkıyla vermektir” diyerek tüm eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal problemlerini ve bunların iyileştirilmesine yönelik çözüm önerilerimizi bu raporla ortaya koyduk.
Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitimin önemi, önceliği ve niteliğinin ancak eğitim çalışanlarının görevlerini sorunsuz, huzur ve güven duygusu içinde yerine getirmeleriyle mümkün olacağına inanarak hareket ediyoruz.
Eğitim çalışanlarının ortak sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Eğitim çalışanlarını enflasyona ezdirmeyecek bir ücret artışı yapılmalıdır.
-Ülkenin ekonomik gelişmesinden eğitim çalışanlarının da hak ettiği payı almasını sağlayacak refah payı verilmelidir.
-Ücret ve aylıkların tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır.
-Gelir vergisi oranları reel ücret artışı sağlayacak şekilde sabitlenmelidir.
-Bütün eğitim çalışanlarının birinci dereceye kadar ilerleyebilmeleri sağlanmalıdır.
-Eğitim çalışanlarına ödenen aile yardımı, çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda aylık almayan eş için ödenen eş yardımı tutarının en az 300 TL, çocuk yardımının da her bir çocuk için en az 100 TL olarak artırılması sağlanmalıdır.
-İstihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarının eğitim çağında bulunmayan çocukları için ücretsiz kreş hizmeti sunulması; bunun mümkün olmaması halinde –büyükşehir kapsamındaki illerde %25 artırımlı olmak üzere– her bir çocuk için en az 250 TL kreş yardımı ödenmesi gereklidir.
-İstihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarının işe gidiş ve gelişlerinde ücretsiz servis hizmeti sunulması ve yine istihdam türüne bakılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına ücretsiz yemek hizmeti sunulması; eğitim çalışanlarının yol ve yemek gibi hizmetin ifası için zorunlu harcamaların kamu idaresince karşılanması ilkesi çerçevesinde gereklidir.
-Mevcut ek gösterge rakamları en az 600 puan artırılmalıdır.
-Tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde emekliliğe etki edecek bir fiili hizmet zammı modelinin oluşturulması zorunludur.
-Kılık ve kıyafet dayatması sona erdirilmelidir.
-Siyaset ve grev hakkının önündeki engeller kaldırılmalıdır.
-Engelli kamu görevlilerinin derece artışının 2 yılda bir yapılması; 5 yılda bir ilave derece verilmesi; Emekliliğe ayrılmaları durumunda 25 yıl üzerinden değerlendirilmesi; Gelir vergisi kesintisi oranlarının %50 indirimli gerçekleştirilmesi; Motorlu taşıt alımlarında KDV muafiyet sağlanması; Hac farizası ve umre için %3 kontenjan uygulanması; Lise ve yükseköğrenim mezunu olup hizmetli kadrosunda bulunanların görevde yükselme sınavından muaf tutularak VHKİ veya memur kadrolarına atanmaları gibi uygulamalar ivedilikle hayata geçirilmelidir.
-Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılarak, bu hizmet sınıfındaki personel genel idare hizmetleri sınıfına geçirilmelidir.
-Hizmet kolu kapsamındaki kurumlarda görev yapan şeflere, Adalet Bakanlığı kadrolarında görev yapan şeflere tanınan mali haklar tanınmalıdır.
-Yıllık izinlerin takvim günü değil iş günü esasına göre kullandırılması; kullanılmayan yıllık izinlerin sonraki yıla/yıllara aktarılması sağlanmalıdır.
Öğretmenlerimizin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Ek ders birim ücretleri en az iki katı tutarında artırılmalıdır.
-Öğretmenlerin aylık karşılığı ders saatleri arasındaki farklılık giderilerek 15 saate eşitlenmelidir.
-İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan öğretmenlere ilave tazminat ödenmelidir.
-Zorunlu İLKSAN üyeliği dayatan kanun hükmü kaldırılmalıdır.
-Alan değişikliği talepleri karşılanmalıdır.
-Kariyer basamakları sistemi yeniden işler hale getirilmelidir.
-4/B’li yerine kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, mevcut sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.
-Öğretmen atama mevzuatı ivedilikle değiştirilmeli ve mülakat sınavıyla öğretmen alımından derhal vazgeçilmelidir.
-Ücretli öğretmenlik ve kadrosuz usta öğreticilik uygulamasına son verilmeli, öğretmen ihtiyacı bütünüyle memur kadroları yoluyla sağlanmalıdır.
Eğitim yöneticilerimizin sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Eğitim kurumu yöneticilerine ödenen ücret, görev ve sorumluluklarıyla orantılı olacak şekilde artırılmalı, kurum içi ücret dengesi korunmalıdır.
-Eğitim kurumu yöneticilerinin sosyal güvenlik işlemleri ile iş sağlığı ve güvenliği mevzuatından kaynaklanan şahsi sorumluluklarının ilçe veya il millî eğitim müdürlüklerince üstlenilmesi sağlanmalıdır.
- Eğitim kurumu yöneticilerinin derse girme zorunluluğu kaldırılmalıdır.
-İlköğretim okulları için de bütçe tahsis edilmeli, yöneticilerin öğretmen ve velilerle karşı karşıya gelmesi önlenmelidir.
Genel idare hizmetleri sınıfı, teknik hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarımızın sorunlarından bazıları ve çözüm önerilerimiz
-Öğretim yılına hazırlık ödeneği bütün eğitim çalışanlarına ödenmelidir.
-Haftalık 40 saati aşan çalışmalarında fazla mesai ücreti ödenmeli ya da personel yetersizliği bahanesine sığınılmadan izin kullandırılmalıdır.
-Yardımcı hizmetler sınıfı kadrolarında çalışan engelli personel sınavsız olarak memur kadrolarına atanmalıdır.
-Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları en geç iki yılda bir olmak üzere, düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
-4/C statüsündeki personel kadroya geçirilmelidir.
Sorunların çözümünün takipçisi olacağız
Söz konusu çalışmalar ne kadar zenginleşir çeşitlenirse, ne kadar ilgi görür, takibi ve gereği yapılırsa; tespit edilen sorunların çözümlerinin de o oranda çabuk olacağını ve kolaylaşacağını dile getiren Bayrakdar, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sorunları çözülmüş, iş huzurunu yakalamış çalışanların daha verimli bir performansla daha nitelikli bir gelecek hazırlayacağı şüphesizdir. Sendika olarak, çabamız, gayemiz, bunun gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu çalışmamızın, geleceğimizi yetiştiren eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını düşünüyor, sorunların çözümünün takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyorum” dedi.
(Haber-Fotoğraf: Hasan Yetmez)