Hürriyet Sağlı-Sen Hatay İl Başkanı Mihrican Özdemir, insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatının tüm sağlık çalışanlarının en temel hakkı olduğunu söyledi.
Özdemir, yaptığı açıklamada 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde sağlık çalışanlarının sesinin duyulması ve başta özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi olmak üzere, sağlıkta şiddetin ve mobbingin olmadığı insan onuruna yaraşır bir iş hayatı ve yaşam koşulları için iş bırakıyoruz dedi.
Hürriyet Sağlı-Sen Hatay İl Başkanı Mihrican Özdemir, basın açıklamasında, şunları söyledi:
“Bugün Hürriyet Sağlık-Sen olarak tüm teşkilatımızla alanlardayız. Hep birlikte bugün sağlık çalışanlarının sesi olmaya ve bundan sonra da her türlü sorunlarının yegâne savunucusu olarak var olmaya devam edeceğiz.
1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde sağlık çalışanlarının sesinin duyulması ve başta özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi olmak üzere, sağlıkta şiddetin ve mobbingin olmadığı insan onuruna yaraşır bir iş hayatı ve yaşam koşulları için iş bırakıyoruz!
Her türlü zorlu şartlarda mesleğini icra eden sağlık çalışanları özellikle son yıllarda artan iş yükü, zorlu ekonomik koşullar ve artan şiddet olaylarına rağmen mesleğine olan bağlılığından hiçbir şey kaybetmeden aynı özveri ile çalışmaya ve yaşamaya devam etmektedir.
SAĞLIK SEKTÖRÜ TÜKENME NOKTASINA GELDİ
Artan iş yükü ve hasta potansiyeline rağmen sağlık tesislerinde bir türlü yapılmayan gerekli iyileştirme, yetersiz personel istihdamı nedeniyle insanüstü bir çaba sarf eden sağlık çalışanları bunlar yetmiyormuş gibi bir de ekonomik açıdan da bir dar boğazın içinde yer almaktadır. Zaten yoksulluk sınırının çok altında olan ve yetersiz olan aylık gelirleri de parçalar halinde ödenerek adeta hayrını görememektedir.
Yıllardır bir türlü iyileştirilmeyen maaş ve ödemeler ile mali açıdan bir türlü yüzü gülmeyen sağlık çalışanları bir o kadar da özlük hakları yönünden kayıplara uğramamaktadır. Gerek farklı farklı istihdam yöntemleriyle verilmeyen başta tayin hakkı olmak üzere birçok özlük hakları ve ayrıca memurların tamamına verilmeyen 3600 ek gösterge ile memurlar arasındaki farklı uygulamalar devam etmektedir.
EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİDİR
Tek tip istihdam modeli ile sağlık personelinin tamamı aynı mevzuat hükümlerine tabi olmalıdır. 3600 ek gösterge ile kamu çalışanları arasında eşitsizlik giderilmelidir. Tüm Sağlık Bakanlığı çalışanları aynı mevzuat hükümlerine tabi olmalıdır. Sözleşmeli istihdam modelli bir an önce kaldırılmalı ve tüm sağlık çalışanları kadrolu olarak istihdam edilmelidir.
SAĞLIKTA SÖZLEŞMELİ İDARECİLİK TAMAMEN KALDIRILMALIDIR
Yöneticiler yine sağlık çalışanlarının kendi içlerinden liyakat esasına ve eşit koşullarda yapılan şeffaf sınav yöntemiyle seçilmeli ve atanmalıdır. Aksi takdirde sağlıkta kayırmacılık ve adamcılık son bulmayacağı gibi mobbing gibi insanlık dışı uygulamalar da artmaya devam edecektir.
Sağlıkta bir diğer kanayan yaramız ne yazık ki sağlıkta şiddet olaylarıdır. Hemen hemen her gün bu ülkenin herhangi bir sağlık kuruluşundan istisnasız yaşanmaya devam eden sağlıkta şiddet olayları TBMM tarafından çıkarılacak ve ciddi yaptırımların olduğu bir kanunla ancak önlenebilir.
Türkiye’de ilk kez 2022 yılı Temmuz ayında Hürriyet Sağlık-Sen tarafından gündeme getirilen tüm sağlık kuruluşlarının girişlerine X-RAY cihazı konması ve hastanelere güvenli girişlerin sağlanması ile ilgili talebimizde ne kadar haklı olduğumuzun en büyük kanıtı bu hususun bugün birçok STK tarafından da dile getiriliyor olması ile anlaşılmaktadır.
Taleplerimizin tamamı karşılana dek Anayasadan doğan sendikal haklarımızı kullanmak üzere alanlarda olmaya ve gerekirse yine iş bırakma eylemlerine devam edeceğiz.
ABDULVAHİT GÜRASLAN