Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ konu hakkında bilgiler verdi.
Tıbbi olarak trombüs olarak bilinen kan pıhtısı, bir kan damarı yaralandığında kanamayı durdurmak için başta trombositler ve fibrin olmak üzere kan bileşenlerinin bir araya gelmesiyle oluşan jel benzeri bir kütledir. Kan pıhtılaşması, aşırı kanamayı önleyen ve yara iyileşmesini destekleyen çok önemli bir süreçtir.
Özellikle, son zamanlarda yaşanan COVID-19 salgını, pıhtı oluşumuyla ilgili riskleri artırabilir. COVID-19, özellikle ciddi hastalık tablosunda kan pıhtılaşması riskini artırabilen bir dizi sistemik etkiye sahip olabilir.
COVID-19 hastalarında pıhtı oluşumu riski, vücudun bağışıklık tepkisi, damarların iltihaplanması ve pıhtılaşma süreçlerindeki değişiklikler gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Hastalık aynı zamanda vücudun pıhtı oluşumu ve dolaşım sistemine etki edebilen diğer mekanizmalarına da müdahale edebilir.
Salgın dönemlerinde, hastalık nedeniyle hastanelerde tedavi gören kişilerde hareketsizlik artabilir. Bu durum, kan dolaşımının yavaşlamasına ve pıhtı oluşma riskinin artmasına neden olabilir. Ayrıca, COVID-19 gibi bazı enfeksiyonlar, doğrudan pıhtılaşma sistemini etkileyebilir ve pıhtı oluşumunu teşvik edebilir.
Ancak, pıhtı oluşumundaki artış sadece COVID-19 ile sınırlı değildir. Toplumda hareketsiz yaşam tarzı, obezite gibi faktörler, pıhtı oluşumunu artırabilir. Bu nedenle, toplumda pıhtı oluşumunu etkileyebilecek bir dizi faktör bulunmaktadır ve bu faktörlerin bir araya gelmesiyle pıhtı atma vakalarında artış yaşanabilir.
Pıhtı oluşumu riskini azaltmak için hareketsiz kalmamak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek ve gerekli durumlarda doktor önerisiyle kan inceltici ilaçlar gibi tedavileri kullanmak önemlidir. Eğer pıhtı oluşumu riskiyle ilgili endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanıyla görüşmek ve gerekli önlemleri almak önemlidir.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN