Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden Doç. Dr. Türker Elitaş’ın yürütücülüğünde "Türkiye’nin Kültürel Diplomasi Faaliyetleri Açısından Yenilikçi İçerik Pazarlama Bağlamlarının Geliştirilmesi" başlıklı bir TÜBİTAK projesi ‘fısıltı diplomasisi’ adında yeni bir diplomasi türüne odaklanıyor.
Bu konuda literatürde çok fazla çalışmanın olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Elitaş, yeni bir diplomasi türünü ortaya koymak için yola çıktıklarını, çalışmanın Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne ve geniş kapsamda Türkiye’ye yararlı olacağı kanaatini taşıdıklarını söylüyor. İçinde bulunulan çağın, savaşlar başta olmak üzere birçok olumsuz gelişmeye sahne olduğunu ve bu süreçte diplomasi faaliyetlerinin etkinliğinin daha da önem kazandığını vurgulayan Doç. Dr. Elitaş, şunları söyledi: “Tarihin her döneminde olduğu gibi, ülkeler birbirlerine üstünlük sağlamak için diplomasiyi kullanıyor. Ancak geleneksel diplomaside her ülke eşit şartlarda mücadele edemiyor. Dijital medyanın yükselişiyle birlikte bu mücadele yeni bir boyut kazandı. Dijital ortamda ülkeler, güç dengeleri eşit olmasa bile içerik üretimiyle öne çıkabilir. Biz de bu fırsatı Türkiye lehine nasıl kullanabileceğimizi araştırdık.”
“YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLARA İHTİYAÇ VAR”
İstanbul Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi ve Bayburt Üniversitesi’nden uzmanların destek verdiği bu projede, "dijital diplomasi" kavramını merkeze aldıklarını ifade eden Doç. Dr. Elitaş, “Özellikle ASMR (Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi) gibi yükselen dijital kültürleri inceledik. ASMR içeriklerde, dokunma veya konuşma olmaksızın ses ve görüntüyle izleyicide merak uyandırılıyor. İnsanların ağız hareketlerine veya seslere odaklandığını gözlemledik. Bu durumu, Türkiye’nin kültürel markalaşması için nasıl kullanabileceğimiz üzerine çalıştık.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin mevcut kamu diplomasisi faaliyetlerinin (diziler, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü gibi) etkin olduğunu kaydeden Elitaş, bunları desteklemek adına dijital diplomasi alanında yenilikçi yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu işaret etti.
ELDE EDİLECEK VERİLER SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞILACAK
Geleneksel yöntemlerin yanına eklenmesi düşünülen modeli "fısıltı diplomasisi" adıyla tanımladıklarını belirten Elitaş, “Bu kavram, proje ekibimizdeki akademisyenlerin ortak çalışmasıyla şekillendi. ASMR benzeri içeriklerle Türkçe’nin fonetik zenginliğini kullanarak, Türkiye’nin küresel etkisini artırmayı amaçlıyoruz.” diye kaydetti. Projenin, TÜBİTAK tarafından 1 milyon TL bütçeli ve 24 aylık bir çalışma olduğu bilgisini paylaşan Elitaş, süreç boyunca üretecekleri videoları, bir web sitesi ve YouTube kanalı üzerinden paylaşacaklarını sözlerine ekledi. Proje sonunda hazırlanan rehberin, Türkiye’nin dijital diplomasi alanında yenilikçi bir yol haritası sunacağı ileri sürülüyor.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN