İnternet üzerinden alışverişin artması küçük esnafı kara kara düşündürüyor.
Teknoloji ile beraber artık çalışan birçok kişi zamandan tasarruf etmek için internet üzerinden alışveriş yapma olanağı buluyor. Bu yönteme karşı çıkanlar ise yerli esnafın bu şekilde tamamen bitirilmek istendiğine dikkat çekiyor. Bazı vatandaşlar, sosyal medya ile artık hayatın her alanında iç içe olduklarını belirterek, “Çarşıya, pazara veya alışveriş merkezlerine gitmeden oturduğumuz yerden bir tıklama ile istediğimiz ürünü kapımıza kadar getiriyoruz” dediler. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla dünyada ve Türkiye’de oldukça popüler hale gelen internet üzerinden alışverişe ilgi günden güne artarken, küçük esnafa olan ilgide aynı oranda azalıyor. İnternet alışverişi günden güne büyüyen bir pazar haline gelirken; Sanal alışverişin sunduğu kolaylıklar arasında ürün çeşitliliği, büyük çapta gerçekleşen kampanyalar yer alıyor. Bu durumda çok sayıda müşteriyi çekiyor. İstenilen ürünlerin kolay ve hızlı şekilde internet üzerinden bulunabilmesi müşterilerin sanal alışverişi tercih etmesine neden oluyor. Ancak sanal alışverişin avantajları olduğu gibi dezavantajları da oldukça fazla.
Özelikle Pandemi döneminde yaygın bir şekilde hayatımıza giren online alışveriş, Yaşanan deprem felaketi ile ise gün geçtikçe daha da popüler hale gelmeye başladı. Bu durum Hatay’ın yerel esnafını günden güne eritirken, aynı zamanda sosyal ilişkilerin azalmasını da neden oldu. Bu durumdan rahatsızlık duyan Hataylı esnaflar, “Kısa bir süre öncesine kadar vatandaşlar dokunmadan, denemeden satın almadıkları eşyaları şimdilerde büyük internet siteleri üzerinden satın almaya başladı. Özelikle Pandemi ile hayatımıza giren bu alışveriş şekli deprem ile birlikte taçlandı. Yaşanan bu durum üzerine küçük esnaf olarak çözümü kendimize internet sayfası açıp online satış yapmakta bulduk. Ama bu yeterli olmuyor. Büyük siteler karşısında bizler eziliyoruz” siteminde bulundular.
HATAYLI ESNAFLAR ÇIKIŞ YOLU ARIYOR
Özellikle en çok gençlerin ilgi alanına giren internetten alışverişe, alışkanlıklarını değiştirmek istemeyen orta yaş ve yaşlılar bu yönteme karşı çıkıyor ve bölge esnafının desteklenmesi görüşünü savunuyor. Bazı vatandaşlar, “Zaman açısından çok pratik ve ucuz ürünleri oturduğun yerden buluyorsun, tamam da, peki bizim esnafın durumu ne olacak. Zaten yüksek vergi ödemeleri, sigorta ve işyeri kiraları ile zarar eden esnafımıza şimdi de ikinci bir darbe vuruluyor ve internet alışverişi yaygınlaştıkça yerli esnaf günden güne bitiyor. Öte yandan pandemi ile sarsılan esnaf depremle beraber yerle bir olmuştu. Bir umut prefabrik çarşılarda iş yeri açtı ya da kendi işletmelerinde ama ne yazık ki istedikleri verimi alamıyorlar. Kimse de bu duruma müdahale etmiyor” diye tepkilerini dile getirdiler.
BU DURUM SOSYAL İLİŞKİLERİ DE ETKİLİYOR!
Son olarak bu alışveriş şeklinin iletişi sıfırladığını ve insanların sosyallikten uzaklaştırdığını da vurgulayan Esnaf ve bazı bazı vatandaşlar şu yorumu yaptılar: “Alışveriş bahane olurdu. İnsanlar ihtiyaçlarını alırken sosyalleşirdi dışarı çıkardı iletişim kurardı. En basitinden pazarlık yapardı. Bunlar bizim kültürel değerlerimiz. Belki basit gibi görünüyor ama bizce çok değerli şeyler bunlar. Ya da alışveriş yaparken bir fincan çay kahve içmekte kültürün parçası. Şimdi bu sistem ile ne yazık ki bu devirde kapandı. Kimse kimseyle iletişim kurmuyor sessiz sedasız alışverişi tek tık ile onaylıyor. Bu durum da aslında hafife alınacak bir şey değil. Anlıyoruz teknolojik çağ ama bu yapının güzel şeyleri olduğu gibi dezavantajlı yönleri de var.”
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN