Yürütülen çalışmalar kapsamında en çok kalıcı konut için çaba gösterildiğinin altını çizen hükümet ilgili birimleri, sosyal yaşamın devam edebilmesi için bir yandan insanlara destek olunurken diğer bir yandan ise kalıcı konutların inşaatına hızla devam edildiğini açıkladılar.
Deprem bölgesinde 950’den fazla şantiyede 110 bin bin kişilik işçi ordusu ile 307 bin konutun inşaatı devam ediyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslim edileceğini tekrarladı. Şubat depremleri ardından topyekûn bir çalışma başlatarak deprem bölgesinde yaşayanların yaralarını sarmaya çalışan ilgili kurumların hummalı çalışmaları gece gündüz ayrımı yapmadan devam ediyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında en çok kalıcı konut için çaba gösterildiğinin altını çizen hükümet ilgili birimleri sosyal yaşamın devam edebilmesi için bir yandan insanlara destek olunurken diğer bir yandan ise kalıcı konutların inşaatına hızla devam edildiğini açıkladılar. Deprem sonrasında ön plana çıkan en önemli kurumlardan Çevre Şehircilik Bakanlığı ise deprem bölgesinde evleri yıkılan insanlara kalıcı konut yetiştirebilmek için gece gündüz çalışıyor.
DEVLETİN TÜM İMKANLARI HATAY’DA
Bu kapsamda deprem bölgesindeki konut çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Murat kurum Devletin tüm imkanlarıyla depremzedelerin evlerine kavuşması için çalıştığını belirtti. Bakan Kurum umut veren açıklamalarını değerlendiren Hataylılar ise deprem bölgesinin diğer illerinde konut dağıtımının depremden en çok zarar gören il olan Hatay’a göre çok daha hızlı yürütüldüğünü hatırlattılar ve benzer hızın Hatay içinde yaşama geçirilmesini istediler. Halen Hatay’da kalıcı konutların ancak yüzde 10’unun dağıtılabildiğini hatırlatan Hataylılar Bakan Kurum’dan özel ilgi beklediklerini sözlerine eklediler.
6 BİN CİVARINDA İŞÇİYE IHTİYAÇ VAR!
6 Şubat depreminden sonra Hayat pahalılığının 3 katına çıktığı Antakya ve Defne ilçelerinde inşaat faaliyetleri hızlandıkça kalifiye elaman ve işçi bulmak zorlaşıyor. İnşat firmaları Antakya ve Defne ilçelerinde depremden önce 500 ile 750 lira arası değişen ücretlerle çalışan düz işçi yevmiyesinin bile 2000 lirayı aştığını söylediler. Hayat pahalılığının Türkiye standartlarının çok üzerine çıktığı Hatay’da kalifiye elaman bulmak ise neredeyse imkânsız. İnşaat sektörünün her mevsim aktif olduğu ve depremle birlikte yoğunluğun birkaç katına çıktığını söyleyen firma temsilcileri, “2500 lira günlük ücret ile işçi arıyoruz. Ancak bulamıyoruz. Birçok noktada Suriyeliler çalışıyor. Türk işçi bulmak neredeyse imkânsız gibi bir şey” dediler. Depremden sonra Türkiye’nin dört bir yanından inşaat işçileri ve yetişmiş ustalar deprem bölgesine gelerek çalışmaya başlamalarına rağmen süren sorunun üstesinden nasıl gelineceği ile kimsenin fikri bulunmuyor. Kentteki müteahhitler yevmiyeleri artırsa da çalışacak işçi bulmakta zorlanıyor. Firma temsilcisi müttehitler Antakya ve Defne ilçelerinde devam eden binlerce inşaat olduğunu, işçi bulamadıkları için inşa sürecinin olması gerektiğinden yavaş ilerlediğini söylediler. Müteahhitler “Depremden sonra sıkıntılarımız arttı. İşçi bulamıyoruz. Çünkü çoğunluğu deprem bölgesi ve yurt dışına gitti. Bu durum da bizim için dezavantaja döndü. Çalışan işçilerimizin çoğu 40 yaş üstü. En büyük sorunumuz usta bulunmamasıdır. İşçilerin yarısı Türkiye’den değil. İşçi ve usta sıkıntımıza acil çözüm bulunması lazım. Yevmiyeler 2-3 bin lira arasında. Yemek ve sigortayı ekleyince 3 bin 500’ü de geçiyor. 5- 6 bin civarı işçi ve ustaya ihtiyaç var. İşçi sıkıntımız sürekli oluyor. Böyle devam ederse inşaat sektörü Hatay’da büyük sıkıntılar yaşayacak. Yetkili birimlerin bu soruna çare olması gerekiyor” dediler.
Haber: Samim SELÇUK
ABDULVAHİT GÜRASLAN