Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Hatay ziyaretinde duyurduğu “İskenderun – Hatay Otoyolu” projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu’na nihai karar verildi.
Antakya, Belen ve Kırıkhan İlçelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğü, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan ve O-53 Toprakkale-İskenderun Otoyolu’nun devamı niteliğindeki “İskenderun – Hatay Otoyolu” için Topboğazı’ndaki sanayi alanları, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresine ait su kuyularının ve yüksek gerilim hatlarının olması, güzergah ve bağlantı yolu ile ücret toplama istasyonlarının bulunması dolayısıyla 7 adet alternatif güzergâh çalışıldı. Proje kapsamında 4 adeti anayol, 1 adeti devlet yolunda olmak üzere toplam 5 adet köprülü kavşak, toplam ortalama 8.675 metre uzunluğa (sadece tek yön uzunluğu) sahip olacak 2 adet tünel, 11 adet kavşak köprüsü, 2 adet viyadük, 35 adet altgeçit + üst geçit, 5 adet nehir köprüsü ve 99 adet menfez yapılması planlandı.
Uzun yıllardır Hatay’ın trafik yoğunluğu bakımından en önemli noktası olan Belen karayolunda yaşanan sıkışmanın önüne geçilmesi ve trafik problemine cevap verebilmesi, otoyol ağının geliştirilmesi ve artırılması, karayolu ulaşımında güvenliğin daha da geliştirilmesi, ekonomik yönden ve zamandan tasarruf sağlanması amacıyla hazırlanan ve önümüzdeki yıl ihalesinin yapılması planlanan projeyle ilgili nihai ÇED Raporu’nda yer alan bilgiler şöyle, “İskenderun – Hatay Otoyolu Projesi ihalesi kapsamında çalışılan 1/25.000 ölçekli alternatif güzergâhlar başlığı altında 6 adet alternatif güzergâh çalışılmıştır.
Onaylanan 1/25.000 ölçekli güzergâh doğrultusunda hazırlanan 1/1.000 ölçekli uygulama projesinin arazide yapılan incele ve değerlendirmeleri neticesinde; güzergahın yaklaşık orta bölümüne denk gelen Top Boğazı kesimindeki olası sanayi alanlarının, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresine ait su kuyularının ve yüksek gerilim hatlarının olması nedeniyle, güzergah ve bağlantı yolu ile ücret toplama istasyonlarının projelendirilmesinde sorunların olacağı görülmüştür. Yapılan değerlendirmede onaylı güzergahta değişiklik ihtiyacı doğmuş olup güzergahın bu kesimi Maraş Boğazı bölgesine alınarak 1/25.000 ölçekli güzergah yeniden oluşturulmuş ve 7.alternatifi içeren son güzergah elde edilmiştir.
HATAY TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
İskenderun – Hatay Otoyolu Projesi için toplam 7 adet alternatif güzergâh çalışılmış ilgili kurumlardan gelen görüşler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda bu alternatif çalışmalardan en uygun olanı 7. Alternatif güzergah olarak seçilmiş ve ÇED çalışmaları 7. Alternatif güzergah ile başlatılmıştır. İskenderun – Hatay Otoyolu ana gövdesi, Km=5+000’dan başlamakta ve Km=39+919.845’de sona ermekte olup, otoyol ana gövde uzunluğu 34.919,845 m’dir. Otoyol güzergahı 2×3 şeritli olarak projelendirilmiş olup proje hızı 120 km/saat olacaktır. Proje kapsamında ana güzergahta tesis edilecek Maraş Boğazı Kavşağını D825 Antakya-İskenderun Devlet Yoluna bağlamak için yaklaşık 2.236,627 m bağlantı yolu, ana güzergahta tesis edilecek Havalimanı Kavşağını 31-13 nolu Hatay Havalimanı Devlet Yoluna bağlamak için yaklaşık 1.742,821 m bağlantı yolu ve ana güzergahta tesis edilecek Üniversite Kavşağını D825 Antakya-İskenderun Devlet Yoluna bağlamak için yaklaşık 2.649,291 m bağlantı yolu yapılacaktır. Bağlantı yolları 2×2 şeritli olarak projelendirilmiş olup proje hızı 100 km/saat olacaktır.
Proje kapsamında tesis edilecek Maraş Boğazı Kavşağında yer alan D825 Antakya[1]İskenderun Devlet Yolunun 2.048,33 m’si, Havalimanı Kavşağında yer alan 31-13 nolu Hatay Havalimanı Devlet Yolunun 1.584,41 m’si, Üniversite Kavşağında yer alan D825 Antakya-İskenderun Devlet Yolunun 657,86 m’si ve Cilvegözü Kavşağında yer alan D420 Antakya Cilvegözü Devlet Yolunun 2.929 m’si otoyol standartlarına uygun hale getirilmek üzere 2×2 şerit olacak şekilde yeniden düzenlenecektir.
Proje kapsamında düzenlenecek bu 4 devlet yolunun toplam yaklaşık 7.219,6 m’dir. Planlanan İskenderun – Hatay Otoyolu Projesi ile yeniden düzenlenecek devlet yollarını da hesaba katarsak toplam 58.859,445 m yol yapılması planlanmaktadır. Planlanan İskenderun – Hatay Otoyolu’nun ana güzergahının yaklaşık olarak; 16 km’lik kısmı Hatay İli Belen ilçesi, 0,4 km’lik kısmı Kırıkhan ilçesi ve 18,345 km’lik kısmı Antakya ilçesi sınırları içerisinde kalmaktadır.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN