Deprem bölgesinde yer alan Hatay’da yeniden ‘Deprem olacak mı?’ tartışmaları sürerken bilim adamlarında da arka arkaya açımlamalar gelmeye devam ediyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki sadece deprem bölgesinde anılan illerin değil Türkiye’nin tamamının deprem bölgesinde olduğunu ve deprem riski taşıdığını söyledi. Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Deprem açısından Türkiye’nin dünyadaki en riskli 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, “Türkiye şu anda bu deprem açısından en riskli 5 ülkeden birisi ve bizim topraklarımız bu Anadolu coğrafyasında yüzde 66’sı birinci ve ikinci derece deprem bölgesi. Nüfusumuzun yüzde 70’den fazlası burada yaşıyor. Yani şunu bilelim bu ülke bir deprem bölgesi hiç aklımızdan çıkartmayalım. 100 yıl içerisinde denizlerimizde ve karada meydana gelen 6,7 ve 7.5 gibi şiddetinde yıkıcı deprem diye tarif ettiğimiz deprem sayısı 226. Neredeyse senede 2 veya 3 defa deprem oluyor. Öncelikle bir yandan artçı depremler sürüyor. Artçı depremlerin sayısı da fazla. Zaman zaman da artçıların büyüklükleri 5’e 6’ya kadar çıkabilir. Deprem aktivitesi sadece burayla sınırlı değil Türkiye’nin her yanına yayılmış durumda. Harita sürekli güncelleniyor. Şimdilerde 6 Şubat’tan sonra tekrar yenileniyor. Jeoloji mühendisleri sahada çalışıyorlar. Bu Türkiye deprem tehlike haritası. Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem bölgesi. Güvenli binalarda kalmak en olumlu yaklaşım olur” dedi.
10 AYDA BİNLERCE DEPREM KAYDEDİLDİ
Özellikle deprem bölgesinde meydana gelen depremler ise insanları tedirgin etmeye devam ediyor. Artçı sarsıntıların deprem sonrasında ortalama iki yıl sürdüğüne dikkat çeken uzmanlara rağmen artçı sarsıntılardan tedirginlik duyan Hataylılar artık eski hayatları olmasa da, gündelik normal hayatı çok özlediklerini söylediler. Bilindiği üzere 6 Şubat günü başta Hatay olmak üzere deprem bölgesini tümden etkilen depremden sonra geçen 10 aylık sürede artçı niteliği taşıyan yüzlerce deprem kaydedildi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN