Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan TBMM’de Hatay ve deprem bölgesinin sorunlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Çalışkan, yaşanan görev karmaşasında bölgede oluşan barınma sorunlarına kadar birçok sorunu maddeler halinde sıralarken, depremin ardından 11 ay geçmesine rağmen hala aynı sorunların gündemde olduğunu belirtti.
Çalışkan konuşmasında, “Hatay’da halen yollar herhangi bir yağmurda göle dönüyor. Önemli sorunlardan birisi de elektrik kesintisi, elektrik şirketleri anlamsız, gerekçesiz sebeplerle günde bazen 12 saati aşan elektrik kesintileri uyguluyor, sanki Hatay TC. Devleti’nin bir parçası değilmiş gibi ortaçağı yaşayan, savaş halindeki bir ülke gibi uzun elektrik kesintilerine maruz kalıyor. Konteyner kentler elektriğe bağlı olduğundan doğal olarak halkımız çok ciddi barınma ve ısınma sorunu yaşıyor ve doğal olarak beraberinde su kesintisi de yaşanıyor.”
BELİRLİ YERLER REZERV ALANI İLAN EDİLDİ
“Hatay’daki önemli problemlerden birisinin de rezerv alanı ilan edilen bölgelerin belirsizliği olduğuna dikkat çeken Çalışkan, Rezerv alanı içerisindeki binaların tamamının yıkılacağı söylenmesinin üzerine yetkililere sorular yöneltti: Öyleyse siz buradaki yapılara orta hasarlı ve az hasarlı dediniz? Neden insanların tamir yapıp evlerine geçmesine, barınmasına imkân tanıdınız? rezerv alanıyla ilgili bir başka problemde yeni şehirleşmenin nereye yapılacağı, nas olacağı, tarihi dokunun korunup korunmayacağı? Şehrin demografik yapısına ilişkin beklentiler kaygılar hat safhada burada acilen halkı ikna edici, doyurucu bilgiler verilmek zorunda.”
TESLİM EDİLECEK ŞAHISLAR PARTİDEN GÖNDERİLEN LİSTEYLE Mİ YOKSA NOTER HUZURUNDA KURAYLA MI BELİRLENECEK?
“Bu ay sonunda 350 bin konut açığı olan Hatay’da 3 bin konutun sahiplerine teslim edileceği belirtiliyor ama bunların kim olduğuna dair bilgi yok. Bu teslim edilecek şahıslar partiden gönderilen listeyle mi yoksa noter huzurunda kurayla mı belirlenecek? Bu hak sahiplerinde öncelik sırası neye göre ortaya konacak bunların hiçbirini bilmiyoruz. Tek bildiğimiz şey Aralık sonu 3 bin civarında konutun teslim edileceği yönünde.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ BELEDİYELERE BORÇ KESİLMEMELİ
Hatay ve deprem bölgesinin önemli sorunlarından birisi yerel belediyelerin bütçesindeki kısıtlanma durumu. Bu dönemde ek tahsisat çıkarılmalı, borçlar kesilmemeli, deprem yaşayan belediyelere mutlak surette özel ihtimam verilmelidir.
AZ HASARLI BİNA SAHİPLERİNE HİBE VE KREDİ DESTEĞİ VERİLMELİ
“Diğer bir önemli hususta deprem bölgesinde az hasarlı konutlarda yaşayan insanların durumu. Bazı yerlere az hasarlı dendi az hasarlı olması da ciddi bir külfet mali gider gerektiren işler, bu açıdan da az hasarlı bina sahiplerine mutlak suretle hibe ve kredi verilmeli. Faizsiz krediyle bu insanları evlerini, iş yerlerini tamir edilerek hayatın olağan akışının sağlanmasına katkı verilmelidir.”
EV EŞYASI TEMİNİ İÇİN YARDIM YAPILMALI
“Aynı şekilde deprem bölgesinde yaşayan depremzedelere ev ve eşya yardımı yapılacağı söylendi, bunun gerisi gelmedi. Deprem bölgesinde evi sağlam kalanların bile ev eşyasının tümü tahrip oldu. Bugünkü şartlarda yeniden bir ev kurmanın maliyeti düşünüldüğünde depremzedelerin mağduriyetleri ortaya çıkar. Bu açıdan deprem bölgesin de ki herkese ev eşyası temini için mutlak surette yardım yapılmalı.”
BİR YIL GEÇTİ ŞEHİR HALEN HAFRİYAT KAMYONLARIYLA DOLU
“Halen enkazı kalkmayan temizlenmeyen yerler mevcut. Bu konuda bugüne kadar her ne kadar yol alınmış olsa da üzerinden bir yıla yakın zaman geçtiği halde, şehrin içerisi hafriyat kamyonlarıyla dolu olması, kanserojen madde içeren atıklarla dolu olması kabul edilemez. Acilen tedbir alınmalı, bu konuda gerekenler bir şekilde yapılmalıdır. Depremzedeler aylarca sağlığını riske atan malzemelerle uğraşmamalı.”
REZERV ALANINDAKİ İŞ YERLERİNİN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ
“Rezerv alanı olarak açıklanan millet bahçesi içerisine 134 prefabrik iş yeri yapıldı buraya insanlar gıdacısından, giyimcisine, temizlikçisinden, gazetecisine kadar herkes yerleşti. Bürosunun ihtiyaçlarını giderdi, malzemelerini aldı, normal seyrine başlamaktaydı ki bu bölgenin rezerv alanı olduğu ilan edildi. Ve yeniden bütün masrafların boşa gitmesi sağlanıyor. BU açıdan da gereken yerine getirmeli, şayet burası rezerv alanı ilan edilmiş ve buradaki iş yerleri ortadan kaldırılacaksa, esnafın mağduriyeti giderilmeli zararları karşılanmalı. Diğer önemli bir hususta icralar, icralar gelmeye başladı. Ötelenmeli ertelenmeli gerekli tedbirler alınmalı.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN