CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremzedelere yapılması söz verilen eşya yardımı ve esnaflar ile sanayicilerden alınan hasar tespit beyanlarının akıbeti hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu.
Depremin ardından iktidarın eşya yardım parası taahhüdünde bulunduğunu ifade eden Nermin Yıldırım Kara, “Depremden sonra yıkılan birçok evde yurttaşlarımızın eşyaları da enkazda kaldı. Yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı yapılara depremzede yurttaşlarımızın eşyalarını tahliye etmek maksadıyla girmesi yasaklandı. Burada yetkililer tarafından verilen karar ve uygulanan prosedür doğruydu. Hiçbir yurttaşımızın eşyalar için canını riske atmaması gerekiyordu. 21 Şubat 2023 tarihinde ise dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu açıklamayı yaptı: ‘Daha önceki uygularımızda olduğu gibi hem AFAD hem de Aile Bakanlığımız eşya yardımını yapacaktır. Hazırlıkları tamamladık 2-3 gün içerisinde depremzede vatandaşlarımıza ne kadar eşya yardımı yapılacağını açıklayacağız.’ Bu lafın üzerinden yaklaşık altı buçuk ay geçti. Ne ortada maddi bir yardım var ne de resmi bir açıklama. Şimdi eşyalarını alamayan ya da yitiren vatandaşlarımız burada verilen sözün akıbetini merak ediyor.” dedi.
YA SÖZ VERMEYİN YA DA SÖZÜNÜZÜ TUTUN
Birçok yurttaşın hâlâ bir umut eşya yardım parası beklediğini dile getiren Yıldırım-Kara, “Şubat sonu mart başı gibi verilen söz neticesinde yurttaşlarımız eşya yardımı için formlar ve zarar tespit tutanakları doldurdu. Verilen 3 bin ve 5 bin liralık kira yardımları ile başka evlere taşındılar. Zaten ne deprem sonrası dönemde ne de şimdi bu fiyatlara daire kiralayabilmenin imkânı yok. Yine de yurttaşlar devletin sözünden dönmeyeceğini düşünerek eşyalarını da almaya başladılar ve borçlandılar. Şimdi taksitler geldi ve vaat edilen yardım parasını bekliyorlar. Ortada doğru düzgün resmî açıklama olmayınca dedikodular dolaşmaya başlıyor. Yurttaşlar yetkili mercilerden bilgi almak istediğinde soruları cevapsız kalıyor. Net şekilde seslenmek istiyorum: Eğer bu yardımları yapacaksanız ne zaman yapacağınızı yetkili ağızlardan dinleyelim ve yurttaşlar hayatlarını ve harcamalarını ona göre planlasın. Yapmayacaksanız niçin bu sözü verdiniz, sebebini bilelim.” dedi.
SANAYİCİ VE ESNAF İÇİN DE SÖZLER TUTULMADI
Eşya yardımları ile ilgili sürecin aynı şekilde esnaf ve sanayiciler için de yaşandığını belirten Hatay Milletvekili, “Hem sanayicilerimizden hem esnaflarımızdan aynı şikayetleri işitiyoruz. Aynı şekilde demirbaşı, ham maddesi ve birçok malı enkaz altında kalan ya da kullanılamaz hale gelen yurttaşımız mevcut. Yine aynı dönemlerde onlar da zayi olan mallarla alakalı beyanat formu doldurdu. Maliye Bakanlığı’nın ya da diğer yetkili kurumların gönderdiği görevlilerle görüştüler ve beyanda bulundular. Özellikle beyanda bulunamayan esnaf ve sanayicilerimiz de odalar yoluyla bir dayanışma örneği gösterilerek beyanatları için yönlendirildi. Şimdi onlar da bu beyanlarının sonucu ne olacak onu merak ediyorlar. Ne mülki amirlerin ne AFAD’ın bu soruya dair bir cevabı var.” dedi
ABDULVAHİT GÜRASLAN