DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, emniyet mensuplarının yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Avşar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle emniyet mensuplarının içinde bulunduğu duruma ve yaşadığı sorunlara ilişkin yazılı soru önergesi verdi. Önergede, Emniyet Teşkilatı Sendikasının 2024 yılı anket sonuçlarına dikkat çeken Avşar, emniyet mensuplarının iç açıcı bir durumda olmadıklarını, intihara yol açan bir psikolojiye sahip olduklarını ifade etti.
POLİS; HALKIN IRZ, CAN VE MALINI MUHAFAZA VE AMMENİN İSTİRAHATİNİ TEMİN EDER
Polis Vazife ve Slahiyet Kanunu’na atıfta bulunan Avşar, “2559 sayılı Polis Vazife ve Salȃhiyet Kanunu 1 nci maddesinde polisin temel görevi şu şekilde belirtilmiştir. ‘Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder.’ Bunun yanında polis, devletin bölünmez bütünlüğüne,Anayasal düzene ve genel güvenliğe dair önleyici ve koruyucu tedbirleri almak, emniyet veasayişi sağlamak üzere, ülke seviyesinde istihbarat faaliyetlerinde bulunur, bu amaçla bilgi toplar, değerlendirir, yetkili mercilere veya kullanma alanına ulaştırır” diye konuştu.
‘EMNİYET GÜÇLERİMİZ İŞ, EKONOMİK, AİLE VE SOSYAL HAYATTA CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA KALMAKTADIR.’
“Polisimiz, kamusal hizmet alanının en temel unsurlarından biri olan emniyeti, güveni ve asayişi sağlamakla yükümlüdür. Güven ve huzurun olmadığı bir toplumun ayakta kalması ve sağlıklı büyümesi mümkün değildir.”, diyen Avşar; “Bu derece önemli bir görevi yerine getiren emniyet güçlerimiz iş, ekonomik, aile ve sosyal hayatta ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmakta ve bir kısmı intihara kadar gitmektedir” ifadelere yer verdi. Avşar, bu kapsamda yapılan araştırmalara göre polis intiharlarının yeniden ivme kazandığı ve neredeyse her hafta ortalama iki polis intiharının yaşandığı ve bununla birlikte mesai arkadaşları arasında yaralamaya varan sorunların yaşandığını belirtti.
‘ANKETE GÖRE, HER 10 POLİSTEN 3'Ü İNTİHAR ETMEYİ DÜŞÜNMEKTEDİR.’
Konuya yönelik Emniyet Teşkilatı Sendikasının 2024 yılının ortalarında intiharlar ve yaşanan sorunlar üzerine 15 bin 375 emniyet mensubunun katılımıyla yaptığı ankette, her 10 polisten 3'ünün intihar etmeyi düşündüğünü, intihar nedenlerinde ise mobbingin birinci sırada yer aldığını ifade eden Avşar, “Yine ‘Emniyet teşkilatı personeli olmaktan memnun musunuz?’ sorusuna ankete katılan emniyet mensuplarının yüzde 23‘ü ‘Hiç memnun değilim’, yüzde 50,3’ü ‘Memnun değilim’, yüzde 3,9’u ‘Memnunum’, yüzde 7,1’i ise ‘Çok memnunum’ cevabını vermiştir. Bu veriler ışığında görevde olduğu halde memnun olmayan yüzde 73,3 civarında bir memnuniyetsizlik görülmektedir” dedi.
‘ANKETE GÖRE, EMNİYET MENSUPLARININ İNTİHAR HIZI, TOPLUMA GÖRE 3,78 KAT DAHA FAZLADIR’
Avşar, anketin sorularından bir diğeri olan “Çevrenizde, intihar eden ya da intihar girişiminde bulunan bir meslektaşınız olup olmadığı, bir başka deyişle intihar eden ya da girişimde bulunan bir meslektaşınızı tanıdınız mı?” sorusuna yüzde 74,8 oranında ‘Evet’ cevabı verildiğini ve kısaca her 100 Emniyet Personelinden 75’i bu intiharlardan doğrudan etkilendiğini belirtti. Avşar, bu çerçevede emniyet teşkilatında gerçekleşen intihar olaylarının münferit ve bireysel bir olgu olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu ifade etti. Avşar, “Yine raporda ifade edildiği üzere ülkemizin intihar hız ortalaması (1/100.000) 4,01 iken Emniyet Teşkilatının intihar hızı ortalaması 15,17’dir. Bu oran Emniyet Teşkilatının topluma göre 3,78 kat daha fazla intihar hızına sahip olduğunu göstermektedir. Bu oranla Türk Emniyet Teşkilatı, Avrupa ve dünya polis teşkilatları arasında topluma oranla en yüksek intihar hızı oranına sahip teşkilattır” dedi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN