Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilere yapılacak olan 67 milyon 953 bin lira destekleme ödemesinin, bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere yapacağı destek ödemesi hesağlara geçmeye başladı. Destek ödemesi ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hesabından ise şu paylaşım yapıldı: "67 milyon 953 bin lira tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun."
RESMİ GAZETE'DE YAYINLANMIŞTI
26 Temmuz 2024 tarihinde Resmi Gazete'de, hayvancılıkta 2024-2026 dönemini kapsayan destekleme kararnamesi yayınlanmıştı. Bitkisel destek ödemesi ile ilgili ise 24 Ağustos 2024 ve 29 Ağustos 2024 tarihli olmak üzere iki ayrı kararname yayınlanmıştı. İlk kararnamede 2024 yılına ait bitkisel üretim destekleri açıklanırken, ikinci kararnamede 2025-2027 dönemini kapsayan 3 yıllık yeni destekleme modeli yürürlüğe girmişti.
3 YILLIK DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen planlı üretim çalışmaları kapsamında bitkisel üretim, hayvancılık ve su ürünlerinde yeni bir destekleme modeline geçildi. Bu model kapsamında 26 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2024-2026 dönemini kapsayan 3 yıllık hayvancılık ve su ürünleri destekleri açıklandı. Resmi Gazete’de 29 Ağustos 2024 tarihinde yayınlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ile bitkisel üretim destekleri 3 yıllık olarak açıklandı.
DESTEK MODELİNDE NE VAR?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı olma şartı aranan sistemde kayıtlı olmayanlar destek alamayacak. Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı. Bu ürünler kararnamede yayınlanan ilçe bazlı tarım havzalarında desteklenecek.
KATEGORİLERE GÖRE DESTEK MİKTARI FARKLILIK GÖSTERİYOR
1. Kategoride yer alan aspir, mercimek, mısır (dane), nohut, patates, soğan (kuru), Birinci grup yem bitkilerinin (fiğ, burçak, mürdümük, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, yem baklası, üçgül, İtalyan çimi, yulaf (yeşil ot), çavdar (yeşil ot) ve tritikale (yeşil ot) ile bu ürünlerden yapılan silajlar,) destek katsayısı 1 olarak belirlendi. Bu ürünleri üretenler dekar başına 244 lira temel destek alacak.
2. Kategoride yer alan arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve ikinci grup yem bitkileri(yonca, korunga, yapay çayır mera, silajlık mısır, silajlık soya, sorgum otu, sudan otu ve sorgum-sudan otu melezi ürünleri) destek katsayısı 1,3 olarak belirlendi. Bu ürünler için çiftçi dekara 317,2 lira temel destek alacak.
3. Kategoride yer alan yağlık ayçiçeği, fındık, kolza(kanola), kuru fasulye, soya ve çay için belirlenen destek katsayısı 1,5. Bu ürünler için çiftçi dekar başına 366 lira temel destek alacak.
4. Kategorideki çeltik ve kütlü pamuğun destek katsayısı 2,25 olarak belirlendi. Çeltik ve kütlü pamuk üreticisi dekara 549 lira temel destek alacak.
DESTEKTEN KİMLER FAYDALANAMIYOR?
Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre;
1-Bu Karar kapsamındaki desteklemelerden, tarımsal araştırma ve geliştirme desteği hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacak.
2-Üretim planlaması kapsamına alınan ürünlerin, ekli listede yer alan tarım havzaları dışında yetiştirilmesi durumunda temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme desteği ödemesi yapılmayacak.
3- Örtü altı üretimler ve çeltik hariç olmak üzere 2024 üretim yılından itibaren tek yıllık ürünlerin üretiminde Bakanlıkça belirlenen münavebe kurallarına uygun olmayan üretimlere temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme desteği ödemesi yapılmayacak. Ormandan tahsisli arazilerde yapılan üretimlere üretimi geliştirme desteği kapsamında yer alan organik tarım desteği ve iyi tarım uygulamaları desteği ödenmeyecek.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN