Sıfır Atık projesinin 7. yılını geride bıraktığı 2024'te, iklim kanununun hazırlanması, İklim Yol Haritası ile Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji ve Eylem Planı'nın açıklanması ve İzmir Körfezi'ndeki kirlilik, Türkiye'de çevre alanında öne çıkan konular arasında yer aldı.
AA muhabirlerinin derlediği bilgilere göre, 2024'te çevre alanındaki önemli gelişmeler şöyle: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11-22 Kasım'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü’de düzenlenen BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında, Türkiye'nin İklim Yol Haritası'nı açıkladı. Buna göre, birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payının yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payının yüzde 30'a çıkarılması, böylelikle ulusal çapta kullanılacak enerjinin yaklaşık yüksek 80'inin karbonsuz hale getirilmesi planlanıyor. Tarımsal sulamada teknoloji kullanımının artırılması, tarım topraklarının en az yüzde 10'unda organik tarım yapılması, atık geri kazanım oranının yüzde 70'e yükseltilmesi, Depozito Yönetim Sistemi makine ve altyapı kurulumunun 2025 sonuna kadar ülke genelinde uygulanması gibi hedefler de bu haritada yer aldı.
İKLİM KANUNU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Eylül'de yaptığı açıklamada, yeni yasama yılında iklim kanununun gündeme gelerek yeşil dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını söyledi. Bakan Kurum da iklim kanunu ile ilgili çalışmaları bütün paydaşlarla bitirdiklerinin altını çizerek, "2053 Net Sıfır Emisyonu hedefi doğrultusunda atılacak adımların altlığı olacak iklim kanunun da Gazi Meclis'imizde 2025 yılında yasalaşmasıyla birlikte, bu kararların adımlarını bir anayasa gibi atacağız." dedi. İklim kanunu, aynı zamanda 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programa (OVP) girdi.
SIFIR ATIK HAREKETİ 7 YAŞINDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 27 Eylül 2017'de başlatılan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde yürütülen Sıfır Atık Hareketi, 7 yaşına girdi. Bu yılın sloganı "7 Yılda 7 Kıtada" olarak belirlendi. Projede 7 yılda 29,3 milyon ton kağıt-karton, 7,8 milyon ton plastik, 2,9 milyon ton cam, 3,7 milyon ton metal, 16,2 milyon ton organik ve diğerleri olmak üzere toplam 59,9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık, ekonomiye kazandırıldı. Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ne geçen bina sayısı 193 bine ulaştı. Devreye alınan katı atık tesislerinde ayrıştırılıp ürün veya enerjiye dönüştürülen günlük atık miktarı 9 bin ton oldu. Sıfır atık konusunda yaklaşık 22 milyon kişiye eğitim verildi. "Sıfır Atık" projesi, Avrupa-Akdeniz ve Körfez bölgelerinin refahına katkıda bulunan projelere verilen Akdeniz Parlamenter Asamblesi (AKDENİZ-PA) Ödülü'nü aldı. New York'taki BM Genel Merkezi'nde "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" etkinliği düzenlendi. BM 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis'in yanı sıra çok sayıda büyükelçi, diplomatik temsilci, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve gazetecinin katıldığı etkinliğe, Emine Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres video mesaj gönderdi. Emine Erdoğan, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün önemli bir fırsat teşkil ettiğini söylerken, Guterres "Gelin, bugün atığın yıkıcı çarkından kurtulmayı taahhüt edelim." çağrısında bulundu. Emine Erdoğan'ın başkanlığını yürüttüğü BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulunun üçüncü resmi toplantısı, 13 Aralık'ta İstanbul'da gerçekleştirildi. Toplantıda, "2024 Yüksek Düzeyli Etkinliklerde Savunuculuk ve Stratejik Katılım, İleriye Bakış: 2025-2026 Çalışma Planının Geliştirilmesi" ve "2025-2026 Taslak Çalışma Planı" konuları ele alındı.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN