Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Kütüphane Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak bilgiye erişmenin önemine değindi.
İlim ve hikmetle kuşatılmaya müsait bir fıtratla yaratılan insanoğlu var olduğu günden bu yana, anlam arayışının ve hakikati keşfetmenin peşinde koşmuştur diyen Vali Masatlı, bu uzun ve zorlu yolculukta en büyük yardımcısı, bilgi olmuştur dedi.
Bir toplumun gelişmişlik seviyesi, yalnızca teknolojik ilerlemelerle değil; düşünceye, kitaba ve öğrenmeye verdiği değerle ölçülür diyen Vali Masatlı, yayınladığı mesajda “Bilgi hikmete, hikmet ise hakikate kapı aralayarak büyük medeniyetlerin tesis edilmesini sağlamıştır.
Bu doğrultuda insan; kaleme râm olmuş, yazıya gönül vermiş, kitaplara sığınmış böylece kütüphaneler insanlık hafızasının korunduğu mekânlar hâline dönüşmüştür.
Bunun içindir ki bilgi, düşünce ve kültürel birikimin kadim zamanlardan beri muhafaza edildiği kütüphaneler; medeniyetlerin hafızası, toplumların gelişmişlik düzeylerinin göstergesi ve bireylerin aydınlanma yolundaki en güçlü pusula mekânlardandır.
Bir toplumun gelişmişlik seviyesi, yalnızca teknolojik ilerlemelerle değil; düşünceye, kitaba ve öğrenmeye verdiği değerle ölçülür. Kitap ve kütüphane, Allah'ın ilk emri olan "Oku!" hakikatinin istikametinde inşa ettiğimiz medeniyet ufkumuzun olmazsa olmazıdır. Kaşgarlı Mahmut'tan Mevlânâ'ya, Hacı Bektaş-ı Veli'den Yunus Emre'ye, Fuzûlî'den günümüze kadar düşünce ve duygu dünyamızın mihenk taşı niteliğindeki zenginliklerimiz kitaplar vasıtasıyla korunabilmiş ve nesilden nesile aktarılmıştır.
Bu bakımdan kütüphaneler, bizleri yalnızca kitaplarla buluşturmakla kalmaz; aynı zamanda kendimize ve köklerimize yönelterek geleceğimizin daha güçlü tesis edilmesinde büyük rol oynar.
Bu uğurda kütüphaneler, sadece bilgiye ulaşma yeri değil; bilgiyi ayıklama, sorgulama ve içselleştirme becerilerinin geliştiği ortamlardır. Gerçek anlamda öğrenmek; yalnızca bilmek değil, bilgiyi bilgelikle harmanlayarak yaşama değer katmaktır. Kütüphaneler işte bu sürecin sarsılmaz kılavuzlarıdır.
Tarih boyunca özellikle büyük felaketler veya savaşlar sonrası şehirlerin ve toplumların yeniden inşasında, kütüphaneler kültürel sürekliliği sağlayarak önemli bir rol üstlenmiştir.
Bizler de bu önemin farkındalığı ile Asırların Felaketi 6 Şubat ve devamındaki depremlerde şehrimizin genelinde zarara uğrayan kütüphanelerimizin yeniden ihya, inşa ve imarına büyük önem verdik. Tüm alanlarda olduğu gibi bu alanda da çalışmalarımızı hızla başlattık. Bu doğrultuda şehir merkezimizde Cemil Meriç Halk kütüphanemizi kısa sürede tamamlayarak hizmete aldık.
Yine konteyner kentlerde kütüphaneler açarak kitaplara insanımızın erişimini kolaylaştırdık. İlçelerimizde ve il merkezimizde hem yeni kütüphanelerin inşaatına hem de depremde zarar gören mevcut kütüphanelerimizin ihya, inşa ve imarına başladık. Bunlardan biri de tescilli yapılarımızdan olan Hatay Edebiyat Müze Kütüphanemizdir.
Şunu çok iyi biliyoruz ki kütüphanelerimizi çoğaltmak, zenginleştirmek ve onları yaşayan mekânlara dönüştürmek; sadece bir kültür hizmeti değil, aynı zamanda insana, geleceğe ve özgür düşünceye yapılan önemli bir yatırımdır.
Unutulmamalıdır ki bir milletin sesi kitaplarda, ruhu kütüphanelerde saklı olduğu şuuruyla geleceğimizin teminatı çocuklarımızın ve gençlerimizin erken yaşta kitapla tanışmalarını, kütüphanelerde vakit geçirmelerini önemsiyor; bilgiyle büyüyen, okuyan ve düşünen bir nesil yetiştirmek için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle; hemşehrilerim ve Aziz Milletimizin Kütüphane Haftası'nı kutluyor; kitapla kurduğumuz bağı derinleştiren, bilgiye ve düşünceye emek veren tüm kütüphanelerimizin kıymetli çalışanlarına şükranlarımı sunuyor; sağlıklı, mutlu, başarılı ve bereketli bir ömür niyaz ediyorum.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN