Hatay’ın Dörtyol ilçesinde geçtiğimiz günlerde başıboş sokak köpeklerinin saldırısı akıllara bir kez daha başıboş sokak köpekleri sorununun çözülmesi gerektiğini getirdi.
Başıboş köpek sorunu vatandaşlar için tehdit oluşturmaya devam ederken, vakalar da aynı oranda giderek artmaya devam ediyor. Sürekli gündemdeki yerini koruyan sokak köpekleri, geçtiğimiz günlerde Dörtyol ilçesinde bir gencin yaralanmasına neden oldu. Özerli Mahallesi’nde yaşayan 18 yaşındaki Ali Burak Soylu, geçtiğimiz günlerde markete giderken sahipsiz köpeğin saldırısına uğradı. Köpekten kaçarken düşerek vücudunun değişik yerlerinden yaralanan genç, çevredekilerin yardımıyla hastaneye götürüldü. Tedavisinin ardından evine getirilen Ali Burak Soylu, markete giderken sahipsiz köpeklerin saldırısına uğradığını söyledi. Soylu, sahipsiz köpeklerin toplanmasını istediğini dile getirdi.
VATANDAŞLAR ÇÖZÜMSÜZLÜĞE TEPKİ GÖSTERDİ
Yaşanan olaya tepki gösteren vatandaşlar ise, “Köpek saldırıları son bulsun. Köpekler aç ve sokakta. Kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bu nedenle de saldırgan oluyorlar. Bu duruma yetkililerin bir çözüm bulması şart. Onların karınlarını doyursunlar ve güvenli yaşam alanları oluştursunlar. Bir köpek durduk yere saldırmaz” dediler. Bu konuda yetkilileri göreve davet eden vatandaşlar, gerekli önlemlerin alınmasını ve çözüm noktasında çalışmaların başlatılmasını talep ettiler. Öte yandan hayvan sever vatandaşlar ile sokak köpekleri konusunda sık sık karşı karşıya geldiklerini de aktaran vatandaşlar, “Bizler elbette köpeklerin öldürülmesini ya da işkence edilmesini istemiyoruz. Sonuç olarak onlarda bizler gibi canlar. Ancak depremden sonra çok sayıda can dostumuz sokakta kaldı. Bu canlarımız aç ve barınma sorunu var. Bizim sitem ettiğimiz nokta onlara bakılamaması. Uygun koşullarda toplansınlar ya da yeterli ölçüde yeme içme sorunları çözülsün. O zaman zaten bu hayvanlar bize saldırmazlar. Biz sokak hayvanlarını eleştirmiyoruz. Çözüm gelmemesinden dolayı sistemi eleştiriyoruz” dediler.
UZMANLAR NE DİYOR?
Sahipsiz sokak köpeklerine yönelik tasarı tartışmalara neden oldu. “Uyutma’ teklifini eleştiren uzmanlar, çip yöntemiyle kayıt altına almanın ve kısırlaştırmanın çözüm olacağına işaret etti. Son dönemde yeniden gündeme gelen sahipsiz sokak hayvanlarının saldırılarına yönelik çözüm önerileri tartışmaları da beraberinde getirdi. Yetki sahiplerinin ise bu sorunun çözümüne ilişkin sorumluluk almadığı belirtiliyor. Veteriner hekimler çok boyutlu çözümler öneriyor. Uyutmanın çare olmadığını vurgulayan veteriner hekimler, kısırlaştırma ve rehabilitasyon gibi yöntemlerin etkin kullanmasını gerektiğini belirtti. Veteriner Hekimler Odası Başkanları kendi illerindeki örnek uygulamalar hakkında bilgi verdi, çözümde etkin rol oynamak istediklerini söyledi. Her geçen gün daha da can yakıcı hale gelen başıboş hayvan sorunu için 4 bakanlık harekete geçti. İlk iş olarak sahipsiz köpekler acilen sokaklardan çekilecek. Uzmanlar uygulamanın detaylarını değerlendirirken Çorum’daki uygulama örnek oldu. Başıboş hayvan sorununun çözümü için hazırlanan yasa teklifinin önümüzdeki haftalarda Meclis Başkanlığı'na sunulması beklenirken, bu konuda 4 bakanlık kapsamlı bir çalışma yaptı.
BAŞIBOŞ HAYVANLAR SOKAKLARDAN ÇEKİLECEK
Süreç sahiplendirme konusunda etkili bir kampanyayla başlatılacak. Çipi takılan ve bakımı yapılan hayvan sahiplenmek isteyene verilecek, hayvanın tüm sorumluluğu sahiplenen kişide olacak. Milli Emlak barınaklar için yer tahsis edecek. Yerel yönetimler bu iş için bütçelerinden pay ayıracak. Sahiplenilmeyen hayvan verisi Meclis'e taşınacak. Hasta ve saldırgan huylu hayvanlar uyutulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da önünde bulunan raporda çarpıcı rakam ve tespitler yer aldı. Rapora göre başıboş köpekler bugüne kadar 3 bin 500 kaza, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanmaya sebep oldu. Barınaktaki bir köpeğin aylık maliyeti 3 bin 500, yakalama maliyeti 1500 lira. Türkiye kuduz riski altındaki ülkeler arasına girdi. Yerel yönetimler bütçelerinden pay ayıracak. Sahiplendirme için etkili kampanyalar düzenlenecek. Milli Emlak, barınaklar için yer tahsis edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı da ormanlık bölgelerden yer verecek. Süreç sahiplendirmeyle başlayacak, sahiplenilmeyen sokaklardaki başıboş hayvanlar çekilecek. Hasta, sakat ve saldırgan olan sahipsiz hayvanlar uyutulacak.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN