İster rezerv alan, isterse kentsel dönüşüm olsun vatandaşımız istemiyorsa yapmayacağız. Bu konuda vatandaşımız müsterih olsun şeklindeki açıklamalara rağmen vatandaştaki tedirginlik sürüyor.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı başta olmak üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un vatandaşın lehine olan açıklamalarına rağmen Hataylılarda yaşanan Rezerv tedirginliği sürüyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın sıklıkla yaptığı ‘Derdimiz yıkmak değil. Tam tersine imar etmek ve vatandaşlarımızın evlerini bir an önce bitirerek onlara teslim etmektir’ şeklindeki açıklamaları yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ‘Projeye engel bir durum yoksa sağlam binayı koruyoruz’ demesi de vatandaşları rahatlatamıyor. Geçtiğimiz günlerde Hatay’a gelen ve inşaat alanlarında birtakım incelemelerde bulunan Bakan Murat Kurum bir vatandaşın Rezerv alan ile ilgili sorusunu cevapladı. Bakan Kurum soruya şu cevabı verdi: “Projeye engel bir durum yoksa sağlam binayı koruyoruz. Alan rezerv alan içinde de olsa her şeyi yıkacağız diye bir şey yok. Projeye engel değilse yıkmayacağız. Vatandaşımız istemiyorsa orada dönüşümü de biz yapmayacağız” demişti.
REZERV ALAN TAM OLARAK NEDİR?
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanundaki 'rezerv yapı alanı' tanımında değişikliğe gidildi.
REZERV ALAN NEDİR?
Şu an yürürlükte bulunan yasaya göre, rezerv yapı alanı, "Bu kanun uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, TOKİ’nin veya idarenin talebine bağlı olarak veya resen bakanlıkça belirlenen alanlar" şeklinde tanımlanıyor. Ancak Meclis’e sunulan teklif ile 'yeni yerleşim alanı olarak' ifadesi maddeden çıkarılırken mevcut yerleşim alanları da 'rezerv yapı alanı' ilan edilerek kamulaştırılabilecek.
REZERV ALANI KİMLER BELİRLER?
Gerçek veya özel hukuk tüzel kişileri de, Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmi beşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahut İdareye veya TOKİ'ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.
15 EYLÜL’DE İHALE EDİLECEK
Bilindiği üzere aynı isim Bakan Murat Kurum tarihi uzun çarşının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunmuş ve Uzun Çarşının yeni dükkân ihalesinin 15 Eylül günü gerçekleştirileceğini söylemişti. Kurum ziyareti sırasında uzun çarşı esnafından da destek isteyerek “Bizler 15 Eylül 2024’e kadar burayı boşaltacağız, o tarihte ihalemizi yapacağız. Burada inşaat çalışmalarına girişeceğiz. Ayın 15’ine kadar da Vali Bey sizi taşıyacak. Bir taraftan eski binalar olduğu için yıkımları yapacağız. İnşallah yan tarafla birlikte bir bütün halinde burayı hızlı bir şekilde yapmak istiyoruz. “Ağustostayız, aralık ayının sonuna ben burada her şeyin bitmesini istiyorum” ifadesinde bulunmuştu.
Haber: A.Vahit GÜRASLAN
ABDULVAHİT GÜRASLAN