Maliyetlerde yaşanan artışlara karşın kurun yatay seviyede seyretmesinin ihracat pazarlarında rekabetçiliği zayıflattığını vurgulayan Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Başkanı Saadettin Çağan kasım ayında yüzde 25’in üzerinde bir kayıpla 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Saadettin Çağan, yılın 11 ayı itibarı ile AKMİB’in ihracatının yüzde 6,2 oranında artışla 4 milyar 532 milyon dolar olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı.
Yeni yıl ile birlikte girdi maliyetlerinde yaşanacak artışlar nedeniyle kur ve maliyet arasındaki makasın daha da açılarak ihracatta düşüş eğilimini hızlandırmasından endişe ettiklerini dile getiren Başkan Çağan, “İhracat ailesi olarak uluslararası pazarlardaki kazanımlarımızı korumak ve yeni pazarlarda ürünlerimizi potansiyel alıcılarla buluşturmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Hükümetimizden bu zorlu süreçte uygun finansmana erişimden uluslararası pazarlardaki organizasyonlara varıncaya kadar daha fazla destek bekliyoruz.” dedi.
YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER SUNAN FİRMALAR AVANTAJLI
PLMA's 2024’te 60 ülkeden 1.800 katılımcının stant açtığını ifade eden Başkan Saadettin Çağan, bu etkinliğin sürdürülebilir ambalajlama, düşük karbon ayak izi ile üretim ve yenilikçi çözümler sunan firmalar için rekabet avantajları sağlayan elverişli bir platform olduğunu bildirdi. Başkan Çağan, ABD’de e-ticaretin gelişmesiyle online private label ürünlerinde de önemli bir pazar oluştuğunu, büyük e-ticaret platformlarının, özel etiket ürünlerini çevrimiçi olarak satışa sunarak bu kategoriyi büyüttüğünü aktardı.
KASIM AYI BÖLGE İHRACATIMIZ 400 MİLYON DOLAR
AKMİB’in kasım ayı ihracat performansını da değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, söz konusu dönemde 400 milyon dolar dış satım gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın 11’inci ayında 674 bin 887 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştüren AKMİB’in ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre ele alan Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Kasım ayında en çok ihraç ettiğimiz ürün gruplarında yüzde 68,3 pay ve 274 milyon dolar değer ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri birinci sırada yer aldı. Bunu yüzde 14,7 pay ve 59 milyon dolar değer ile plastik ve mamulleri ürün grubu ikinci sıradan, yüzde 6,6 pay ve 27 milyon dolar değer ile anorganik kimyasallar ürün grubu üçüncü sıradan takip etti. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler ise Hollanda, İtalya ve Mısır oldu. Hollanda’ya 108 milyon dolar, İtalya’ya 42 milyon dolar ve Mısır’a 21 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Kasım ayında ihracat hacminde önemli artışlar sağladığımız pazarların başında Suudi Arabistan, Brezilya ve Yunanistan yer aldı.”
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN