Türkiye’de geride bıraktığımız 2023 yılında 74 binden fazla deprem oldu. En fazla deprem ise Kahramanmaraş’ta yaşandı.
Kahramanmaraş’ta 20 bin 131 deprem yaşanırken bu ili 15 bin 265 deprem ile Malatya, Malatya’yı 5 bin 939 ile Adıyaman takip etti. 4 bin 924 depremin yaşandığı Adana’yı ise 3 bin 363 deprem ile Hatay takip etti. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremle sarsılan Türkiye’de geçen yıl 74 bin 230 deprem yaşandı. Yurt genelindeki sarsıntı sayısı, bir önceki yıla göre 3.6 kat artarken, deprem bölgesi dışında en çok sarsıntı yaşayan şehir Muğla oldu. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, geçen yıl Türkiye’de 4 ve üzeri büyüklükte ise 797 deprem meydana geldiğini bildirdi.
7 VE ÜZERİ TOPLAM 19 DEPREM YAŞANDI
Doç. Dr. Özmen, dünyada ve Türkiye’de yaşanan deprem hareketliliğine ilişkin bilgi verdi. Dünya genelinde geçen yıl, büyüklüğü 4 ve daha büyük olan 15 bin 600 deprem meydana geldiğini hatırlattı. 7 ve daha büyük depremlerin sayısının ise 19 olduğunu söyledi. Özmen, 2021’de 8 ve daha büyük 3 deprem yaşanırken, 2022 ve 2023’te bu büyüklükte deprem gerçekleşmediğine işaret ederek, dünyada 2023’ün en büyük sarsıntıların 6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremleri olduğunu belirtti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Avrupa’nın en büyük ikinci gözlem ağını oluşturan bin 145 deprem kayıt istasyonu ile Türkiye ve yakın coğrafyasında meydana gelen deprem aktivitesinin kesintisiz kaydedildiğini ve deprem parametreleri ile ilgili bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını anlatan Özmen, bunların aynı zamanda veri tabanında tutularak deprem katalogları oluşturulduğunu ve kullanıcıların hizmetine sunulduğunu söyledi.
DEPREM BÖLGESİ DIŞINDA EN FAZLA MUĞLA SARSILDI
Geçen yıl yaşanan depremleri il bazında değerlendiren Özmen, şöyle devam etti: “En fazla deprem 20 bin 131 ile Kahramanmaraş’ta meydana geldi. Bu ili sırasıyla 15 bin 265 deprem ile Malatya, 5 bin 939 ile Adıyaman, 4 bin 924 ile Adana ve 3 bin 363 ile Hatay izledi. 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 il haricinde en fazla deprem 2 bin 271 ile Muğla’da, bin 752 ile Çanakkale’de ve bin 745 depremle İzmir’de meydana geldi. 2023’te ülkemizdeki bu kadar fazla depremin ana nedeni 6 Şubat’ta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ikinci ve üçüncü depreminin dokuz saat ara ile meydana gelmesidir. Örneğine çok ender olarak rastlanacak bu iki büyük deprem ülkemizi depreme dirençli hale getirmenin ne kadar önemli olduğunu en acımasız şekilde bize bir kez daha göstermiştir” dedi. TÜRKİYE GENELİNDE HAREKETLİ 500 FAY HATTI VAR!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki “Şunu bir kere ifade edelim: Türkiye bir deprem ülkesidir. Şu anda bile hareketli 500’e yakın fay hattı var. Nerede, ne zaman, hangisinin kırılacağını bilme ihtimalimiz yok. Bilim adamları diyorlar ki, Himayalar’dan Alper’e doğru uzanan çizgi üzerinde 5 tane riskli ülke var. Birisi Türkiye. Son 100 yıl içerisinde denizlerimizde ve karalarımızda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem sayısı tam 230 bin. Ölen insanlarımızın sayısı 130 bin. Zararlarımız milyarlarca dolar hatta yüz milyarlarca dolar” dedi. 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremin çok büyük hasarlar meydana getirdiğini hatırlatarak açıklamışın sürdüren Özhaseki, şöyle devam etti: “680 bin kadar konutumuz yıkıldı. 170 bin kadar da iş yerimiz yerle bir oldu. Tek katlı müştemilatlar da yerle bir oldu. Yani bağımsız birim olarak söyleyecek olursak 850 bin bağımsız birim. Deprem tam 18 ilimizi etkiledi. 14 milyon insanımız da bundan zarar gördü. Maddi hasar 104 milyar dolar. İlk andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere onun talimatlarıyla bütün bakan arkadaşlarımız deprem bölgelerine gittiler. Valilerimiz, kaymakamlarımız, AFAD görevlileri hep deprem bölgesinde oradaki enkazın kaldırılması, arama kurtarma faaliyetleri gibi çalışmalarda bulundular. Sonra çadır vesaire gibi geçici barınma alanlarıyla müthiş bir gayret içerisine girdik. Ben de o dönemde AK Parti Genel Başkan Yardımcısıydım. 810 belediyemiz var. Bütün arkadaşlarımızı arayarak acil işlerini ekiplerinin yapmasını, kendilerinin mutlaka deprem bölgesine giderek yardım etmeleri gerektiği talimatını verdik. Çok şükür o büyük felaket aslında dayanışmasına döndü. Şimdi de zaten 300 bin civarında binanın yapımı devam ediyor. İnşallah 1-1.5 sene içerisinde bütün hak sahiplerinin, tamamının hakkını vermiş oluruz diye düşünüyorum. 433 tane köyde şu anda çelikten köy evleri yapıyoruz. Binden fazla şantiyemiz var. 110 bin kişilik orduyla çalışıyoruz orada” dedi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN