Hatay’da ağır tonajlı araçların yoğunluğundan dolayı bozulan yollar araçlarda hasara yol açarken, bu süreçten en fazla sanayi esnafı kazanıyor.
Trafik çilesi her geçen gün artarak devam ediyor. Kentin dört bir yanında ve her saatinde aynı yoğunluğun yaşandığını vurgulayan sürücüler yetkili birimlere bir kez daha sesleniyor. Antakya, Samandağ ve özelikle Honda Kavşağında her gün aynı sorunu yaşamaktan bıktıklarını dile getiren sürücüler, yetkili birimlerden acil çözüm beklediklerini bir kez daha söylediler. Araç sürücüleri, her sabah ve akşam iş çıkışında aynı sorunu yaşamaktan bıktıklarını dile getirerek, “Alternatif başka bir yolumuzun olmaması trafik yoğunluğunu artırıyor. Bu nedenle trafik kilitleniyor. Kimsede bu manzaralara bir çözüm yolu bulmuyor. Nüfus her geçen gün artıyor, araç sayısı aynı oranda artış gösteriyor fakat bu konu için hiçbir tedbir alınmıyor. Depremlerden sonra bu sorun giderek daha büyük bir sorun haline geldi. Çünkü trafik yoğunluğunun içine kamyon ve tırlar da eklendi” dediler.
VATANDAŞLAR VERYANSIN ETTİ: SANAYİYE GİTMEKTEN BIKTIK!
Yaklaşık iki sene önce meydana gelen depremler sonrasında adeta savaş alanına dönen cadde ve sokaklar motorlu araç sürücülerine zor anlar yaşatmaya devam ediyor. Otomobil sahipleri ise ev ve iş yerlerinden çok saniyede zaman geçirdiklerini ileri sürdüler. Yerel yönetimlerin basiretsizliği sonrasında mayın tarlasına dönen cadde ve sokaklar nedeniyle motorlu araç sahipleri oto tamir atölyelerinden ve oto lastikçilerden çıkamıyor. Cadde ve sokaklarda mevcut insan yutacak büyüklükteki çukurların artık kapatılmasını isteyen vatandaşlar öte yandan yapılan temel kaldırma ve yıkım çalımları ile çevreye saçılan metal parçalar ile çivilerin sayesinde lastikçilerden ve tamir atölyesinden çıkmadıklarını ileri sürdüler. Enkazların cadde ve sokaklardan iyice temizlenmemesi nedeniyle yol da kalan çivi, tel, demir parçası gibi maddeler nedeniyle sık meydana gelen lastik patlamaları sürücüleri canından bezdirdi. Böylelikle binlerce lira zarara uğrayan sürücüler soluğu tamircilerde alıyor. Cadde ve sokaklarda ki çukurlar, öte yandan çivi, tel, demir parçası gibi maddeler nedeniyle en çok etkilenen aksam ise araçların lastik ve jantları oluyor.
SANAYİDE ÜCRETLER YÜZDE 200 ARTTI
Sanayi de görev yapan oto lastik tamircileri yaşanan bu olumsuz durumdan memnun olmadıklarını ancak depremden öncesine göre yüzde 200 artış gösteren müşteri potansiyelinin daha iyi bir gelirlilerinin olmasını sağladığını söylediler. “Evimizden sonra en çok zaman geçirdiğimiz yer sanayi oldu” diyerek sözlerine başlayan Sürücüler, “Depremin üzerinden neredeyse iki sene geçti. Ne yazık ki biz halen yollarla, elektrik ve internet ile uğraşıyoruz. Biz Antakya’yı terk etmedik. Burada kalıp memleketimize katkı sağlamak istedik. Ancak geldiğimiz noktada durumumuz ortada. Yolların durumu nedeniyle tamircilerden, oto lastik dükkanlarından çıkamaz olduk. Araca akaryakıt alır gibi lastikçilerde tekerlek tamiri yapıyoruz. Her yer çivi, tel, demir parçası gibi maddeler dolu. Ne kadar temizlenirse temizlensin olmuyor. Bir yerden çıkıyor. Öte yandan çukurlar zaten arabalarda sağlam bir yer bırakmadı. Anlam veremiyoruz sene 2024 biz hala çukurlu yolları konuşuyoruz. Artık bezdik, usandık. Ne kadar konuşursak konuşalım duyan gören de yok. Özelikle kalıcı konutların yapıldığı alanlarda yollar çok kötü. Nasıl olsa ev yapılıyor kamyonlar geçiyor diye kimsenin ilgilendiği yok. Bıktık gerçekten bıktık. Yeter” dediler.
DENETİMLER YETERSİZ
Depremle birlikte Antakya ve Defnelilerin yaşamına giren kamyonlar tehlike yaratmaya devam ederken yaşanan denetim eksikliği ise en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Depremin yaşandığı ilk günlerde moloz ve enkaz daha sonra demir ve nihayetinde başta tuğla olmak üzere briket gibi üst yapı malzemeleri taşıyan kamyonlar trafik içinde seyir ederken büyük tehlikelere neden oluyorlar. Dikkatsiz ve öfkeli kamyon sürücüleri özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde trafik kuralları tanımadan ilerlemeye çalışıyor. Bu nedenle birçok sürücü ile sert tartışmalara neden oluyorlar. Konuya ilişkin görüş bildiren otomobil sürücüleri, “Bugüne kadar Antakya ve Defne ilçelerinde sayısız kamyon kazası yaşandı. Ancak önlem alan olmadı ve halen yok. Böyle devam ederse bu kamyonların daha uzun yıllar hayatımız da yer alması bekleniyor. Bu nedenle ilgili birimlerinin bu konu ile ilgili önlemler alması gerekiyor. Denetim eksikliğinin çok olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce denetim mekanizması yaşama geçirilmelidir” dediler. Fotoğrafta Antakya Honda kavşağında briket yüklü bir kamyon görülüyor. Kamyonun yükünü hiçbir önlem almadan yüklediği ise gözlerden kaçmıyor.
Haber: Hanifi EKER
ABDULVAHİT GÜRASLAN