Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, vergi mevzuatında yer alan "mücbir sebep" uygulamasının önemine dikkat çekerek, deprem gibi olağanüstü durumların Hatay’ın ekonomik kalkınma sürecine olumsuz etkilerine değindi.
Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Vergi mevzuatında 'mücbir sebep,' mükellefin iradesi dışında gelişen ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyen olağanüstü durumları ifade eder" diyerek, bu durumun özellikle Hatay gibi deprem felaketiyle mücadele eden iller için büyük bir önem taşıdığını belirtti.
Yılmaz, Vergi Usul Kanunu'na (VUK) göre mücbir sebep halleri arasında yer alan deprem etkileri ve bölgenin yeniden kalkınma süreci dikkate alınarak, esnaflar için vergi, Bağkur, SGK gibi ödemelerin silinmesi veya ertelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
YILMAZ’DAN YETKİLİLERE ÇAĞRI
Başkan Yılmaz, yetkililere seslenerek Hatay ve diğer deprem bölgesindeki esnafların vergi yükümlülüklerinin ertelenmesi veya silinmesi konusunda adım atılmasını talep etti.
Yılmaz, "Depremin yarattığı ekonomik zorluklar esnafımızı derinden etkiledi.
Esnafların toparlanma sürecine odaklanabilmesi için bu tür düzenlemelerin hayati önem taşıdığını belirten Yılmaz, devletin alacağı bu tür kararların toplumsal dayanışmayı güçlendireceğini de sözlerine ekledi.
DEPREM SONRASI EKONOMİK MÜCADELE
Depremin ardından Hatay’daki esnaf ve sanatkârların ekonomik mücadeleye devam ettiklerini hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Deprem sadece fiziki değil, ekonomik anlamda da büyük bir yıkım yarattı. Bu süreçte devletimizin vergi erteleme ve ödeme kolaylıkları sağlaması, esnafımızın ayakta kalabilmesi için şarttır. Mücbir sebep kapsamına alınacak düzenlemeler, esnafın moral ve motivasyonunu artırarak kentimizin kalkınma sürecine hız kazandıracaktır.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN