Yaylaları, ovaları ve otlaklarının bolluğu ile bilinen Hatay’da buna rağmen küçükbaş hayvan varlığı olarak ise bu değerini kullanamıyor.
Hatay’ın yapamadığını yapan iller ise küçükbaş hayvanların sadece sütünden yılda yarım milyar TL kazanıyor. Türkiye'de önemli hayvancılık merkezlerinden olan Muş'ta, 1 milyon 500 bin küçükbaş hayvandan yılda yaklaşık 59 bin ton süt üretimiyle ekonomiye 500 milyon lira katkı sağlanıyor.
Kentin 217 yaylasında hayvanlarını otlatan besiciler, yılda yaklaşık 59 bin ton süt üreterek gelir elde ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün, Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Nimet Salkım ile kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki 2 bin 600 rakımla Ilıca köy yaylasında konaklayan besicileri ziyaret etti, taleplerini dinledi. Gün, gazetecilere, kent genelinde 3,5 milyon dönüm mera ve 217 yaylanın bulunduğunu söyledi. Bölgede huzur ve güven ortamının sağlamasıyla hayvancılığın canlandığını belirten Gün, şunları kaydetti: "Muş hayvancılık potansiyeli yüksek olan illerinden biridir. Kent genelinde 1 milyon 201 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlkbaharda Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Batman gibi illerden getirilen 300 bin civarındaki küçükbaş hayvan da burada otlatılıyor. Yayla zamanı küçükbaş hayvan sayısı 1,5 milyonu aşıyor. İlimizdeki mera ve yaylalar önemli yere sahip. Besiciler yaz aylarında ilimizi tercih ediyor. Küçükbaş hayvanlardan elde edilen süt mandıracılar tarafından değerlendiriliyor. Özellikle Muş tulum peyniri için kullanılıyor. Yayla süresince 59 bin ton civarında koyun ve keçi sütü elde ediliyor. Süt ürünlerinden yaklaşık 500 milyon lira gelir elde ediliyor."
ADANA’DA ÇİFTÇİLERE DESTEK VERİLDİ
Adana'da Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (KDAKP), kapsamında küçük alanlarda üretim yapan çiftçilere motorlu çapa, yem kırma ve yem karma makinesi dağıtıldı.
Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, KDAKP kapmasında Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Kozan, Pozantı, Karaisalı ve Aladağ ilçelerinde çiftçilere yüzde 70 hibe ile makine desteğinde bulunuldu. Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, müdürlükte düzenlenen dağıtımı töreninde, projenin rakımı yüksek kırsal ilçelerde uygulandığını belirtti. Projede 144 motorlu çapa, 56 yem kırma ve 16 yem karma makinesi dağıtıldığını ifade eden Tekin, kırsal dezavantajlı alanları avantajlı hale çevirmek için çalışmalarının devam edeceğini ifade etti. Üretici Salih Ataşoğlu motorlu çapa makinesini bahçesinde kullanacağını belirtti. Nejla Ganici de hurma bahçesinde kullanacağı motorlu çapa makinesinin işlerini daha da kolaylaştıracağını kaydetti. Programda ilgili teknik servis personeli, dağıtılan alet ve ekipmanların kullanımları hakkında üreticilere uygulamalı eğitim de verdi.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN