Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" ve "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi" ile 700 milyon dolardan fazla finansmanı yeşil teknoloji girişimlerine sunduklarını anlatan Bakan Kacır, "Yeşil dönüşümün teknolojide meydana getirdiği paradigma değişimlerini Türkiye Yüzyılı'nda, ülkemizin büyümesi için tarihi bir fırsat penceresi olarak görüyoruz" dedi.
Bakan Kacır, net sıfır emisyon hedefinde başarının olgunlaşmayı ve ticarileşmeyi bekleyen teknolojilerin ışığında şekilleneceğini belirterek, "Gerçekleştirilen çalışmalar, yeşil teknolojilere yönelik talebin 2035'e kadar yıllık 2 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacağını ifade ediyor." dedi.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) işbirliğiyle yürütülen "Küresel Temiz Teknolojiler Girişimcilik Programı (GCIP) Türkiye 2024 Hızlandırıcı Programı Ödül Töreni", Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın katılımıyla TÜBİTAK Başkanlık Feza Gürsey Salonu'nda düzenlendi. Kacır, burada yaptığı konuşmada, yeşil dönüşümün öneminin geniş kitlelerce kabul gördüğü tarihi bir eşikte olduklarını dile getirdi. Son 22 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, Türkiye'yi dünya sahnesinde hak ettiği noktaya taşımayı esas alan sürdürülebilir bir kalkınma yaklaşımı sergilediklerini bildiren Kacır, "Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve çevre yatırımlarına sağladığımız kapsamlı teşviklerle, 2012'den bu yana toplam yatırım büyüklüğü 1,5 trilyon lirayı aşan 16 bin 624 yatırımın önünü açtık. Enerji sektöründe doğayla uyumlu ve yenilikçi bir dönüşüm anlayışıyla elektrik kurulu gücümüzde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 58'e yükselttik." diye konuştu.
"2 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ"
Kacır, Türkiye Yüzyılı'nda, yeşil dönüşümü gerçekleştirme hedefi doğrultusunda sanayicilerin yeşil dönüşüm yatırımlarına yönelik ihtiyaç duydukları finansmana erişimleri için Bakanlık olarak attıkları adımlara dikkati çekti. Dünya Bankası işbirliğiyle yürüttükleri "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi" ve "Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi" ile 700 milyon dolardan fazla finansmanı, sanayicilere, KOBİ'lere ve yeşil teknoloji girişimlerine sunduklarını anlatan Kacır, şu ifadeleri kullandı: "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) işbirliğinde kurduğumuz Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu'yla, sanayimizin karbonsuzlaşma yatırımlarına 2030'a kadar 5 milyar avro finansman sağlamayı öngörüyoruz. Sanayinin yeşil dönüşümünü gerçekleştirmek kadar, yatırımların yerli ve milli teknolojilerle gerçekleştirilmesi de önemli. Net sıfır emisyon hedeflerinde elde edeceğimiz başarı, yenilikçi teknolojilerle henüz gelişim aşamasında olan fakat olgunlaşmayı ve ticarileşmeyi bekleyen teknolojilerin ışığında şekillenecek. Gerçekleştirilen çalışmalar, yeşil teknolojilere yönelik talebin 2035'e kadar yıllık 2 trilyon dolarlık bir ekonomi oluşturacağını ifade ediyor. Yeşil teknolojilerin yalnızca müşterisi ve pazarı olmayı, Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda teknolojinin öncü ülkelerinden biri olma iradesini gösteren ülkemiz için asla bir seçenek olarak görmüyoruz. Yeşil dönüşümün teknolojide meydana getirdiği paradigma değişimlerini Türkiye Yüzyılı'nda, ülkemizin büyümesi ve kalkınması için tarihi bir fırsat penceresi olarak görüyoruz."
3 BİN 746 BİLİM İNSANINA 22 MİLYAR LİRA DESTEK
Türk milletinin 60 yıllık yerli ve milli otomobil rüyasını, elektrikli ve akıllı otomobil Togg ile gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Kacır, benzer başarıları, teknolojinin farklı sahalarında da sergilemenin ve çoğaltmanın mümkün olduğunu söyledi. Kacır, bu noktada Türkiye'yi yeşil teknoloji ve inovasyonda öncü bir ülke yapma vizyonu doğrultusunda, AR-GE ve inovasyon ekosisteminin harekete geçmesini sağlayacak adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN