İçişleri Bakanlığı'nın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni çipli kimlik kartlarına geçilmesi gerekliliğini duyurmasının ardından bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 80 milyon kişi biyometrik kimlik kartı kullanmaya başladı. Ancak yeni kimlik kartlarının özellikleri halk arasında çok fazla bilinmiyor ve pek çok kurum hâlâ kimlik doğrulamada çipi kullanmayarak “fotokopi” usulüne devam ediliyor. Oysa yeni kartlar güvenlik amaçlı içerisinde hem kullanıcının parmak izini hem de şifresini barındırıyor.
Kişilerin yeni kimlik kartı başvurusunun ardından biyometrik kimlik kartlarının zarf içinde geldiğini ve bu zarfta bir de kimliğin güvenlik adımlarından biri olarak altı haneli bir şifre bulundurduğunu ifade eden biOnay Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, birçok kullanıcının bu şifreden habersiz olduğuna dikkat çekiyor.
YENİ KİMLİKLERDE PIN, PUK VE “KİŞİSEL MESAJ” DETAYI
Yeni kimlik kartlarını edinen vatandaşlar kendilerine gelen zarftaki hologramı kazıyınca PIN ve PUK şifrelerine erişebiliyor. Vatandaşların kimlik kartı şifresi konusunda yeterince farkındalığın oluşmadığını belirten Ümit Yaşar Usta, “Kapalı zarfta verilen altı haneli PIN şifresi, kimlik kartı doğrulamada ve kişiye özel olan güvenlik mesajının değiştirilmesi için kullanılıyor. Kişisel güvenlik mesajı çipli kimliği elektronik doğrulama yapacak cihaz ekranında kart sahibine gösteriliyor. Bu sayede vatandaşlar kimlik doğrulama yapacak cihazın sahte olup olmadığını anlayabiliyor. Kimlik kartı sahipleri kullanılan doğrulama cihazına PIN veya parmak izi vermeden önce kişisel mesajı görüp onaylamalılar. Kişisel mesajı cihaz görüntüleyemiyorsa o cihaza güvenip işlem yapmamalılar. Yeni kimlikler banka, noter, tapu, sağlık ve sigorta işlemlerinin daha hızlı, kolay ve güvenli gerçekleştirilmesi için elektronik kimlik doğrulamasına imkan sağlıyor. PIN-PUK mektubunu kaybeden vatandaşlar e-Devlet üzerinden çipli kimlik kartına ait PIN, PUK ve Kişisel mesajlarını öğrenebilirler” diyor.
Kimliklerde yer alan bilgilerin güvenlik amacıyla kimseyle paylaşılmaması gerektiğine de dikkat çeken Usta, eski usul kimlik fotokopisi paylaşılmaması noktasında da vatandaşları uyarıyor.
ABDULVAHİT GÜRASLAN