Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Hatay’ın su, çöp, çukur sorunu varken restorasyon yapım işine girmesi akıllara Hatay Büyükşehir Belediyesinin vurgun projesi mi olduğu akıllara geliyor. Bu vurgün projesini ali’YE mi hazırlıyorsunuz?
Konu ile ilgili, daha önce gazetemizde yayınlanan ve büyük ses getiren haber üzerine iptal edilen iş tekrar daha da miktarı büyüyecek şekilde ihaleye çıkarılıyor.
Şimdi Hatay Expres Gazetesi olarak kamuoyu adına soruyoruz.
Kapalı kapılar ardında ihale iptalinden sonra başkan, üst düzey yöneticisi ve müteahhit buluşup neler konuştu?
Bürokratlar olayı bildiği için imza atmazken yöneticilerin izinli olduğu günler alt memurlara mobing uygulanıyor mu?
2023 yılının bütçesine yetiştirilemeyince memlekette su bile dağıtmayan büyükşehir, Antakya’nın alt yapısını yolunu yapmadan yeni yılın ilk aylarında bu işi neden çıkarıyor. seçim öncesine yetiştirme telaşı nedir?
Seçimde olası bir görev değişikliğinden korkup 3 milyon dolar açık hesap kapatılacağı söylenmektedir. Ayrıca resmi kurumlarda bir müteahhitte nasıl açık hesap oluyor. Türkiye Cumhuriyetinde dolarla mı hesap görülüyor? Karşılığında iş yapılması gereken işte nasıl hesaplaşma oluyor? seçim masrafları böylemi karşılanacak?
Gazetemiz haberi sonrası rekabet oluşturmasını önlemek amacıyla iş açık ihaleymiş gibi gösterilip şartname maddeleriyle adrese teslim hale getiriliyor. en somut örneği fotoğrafta da görüleceği üzere iş deneyim belgesi olarak devletin restorasyon işlerinde belirlediği benzer iş grubunda istenilmesi gereken b1 taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon işleri adrese teslim olabilmesi amacıyla 05/01/2024 tarihinde zeyilname düzenlenerek tescilli konakların esaslı restorasyonu olarak değiştirilmiştir.
Yine bir başka maddede belediyenin bugüne kadarki işlerinin büyük çoğunluğunda iş deneyim belgesi tutarı teklif edilen bedelin %100 oranında istenilmemişken bu oran bu işte istenilerek olası başka tekliflerin önü kesilmeye çalışılmıştır. eğer bu oran istenilmesi gerekli iseydi bugüne kadarki konak işlerinde neden %50 istenildi. halbuki devlet işlerinde teklif sayısı arttıkça rekabet artacak ve devlet kurumu zarara uğratılmamış olacaktır. önceki aynı tip işin idari şartnamesi fotoğrafta görülmektedir.
Alınan duyumlara göre kamuoyundan gelebilecek tepkiler olursa b planı olarak başka bir firma adına iş alınıp gerçekte fiili olarak yine bu firma işi yapacak veya alt taşeron gösterilerek kılıfına uydurulmaya çalışılacak.
Bedeli yüzlerce milyonu bulacak nitelikli bir işe neden 1 yıllık mimar ve restoratör şart konulmuştur. tecrübeli bir eleman istenilmemiştir. yeni alt iş bitirmeler oluşturularak ileride yeni firmalar mı oluşturulmaya çalışılıyor.
Yeni gelen bilgilere göre daha önce yapılmak istenilen ihalede dosya şişirildiği için tepki çekmemek adına aynı ihale bina sayısı kağıt üzerinde artmış gibi gösterilip yine de şişirilerek tekrardan çıkarılıyor.
Tüm bu soruların cevaplarını kamuoyu adına Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden bekliyoruz.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN