Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, Veteriner Hekimlere yönelik şiddetin toplum ve toplum sağlığına karşı şiddet olarak nitelendirdi.
Depremde zarar gören Veteriner Hekimlerin büyük bir kısmının Hatay’dan ayrıldığına dikkat çeken Oda Başkanı Yahya Hamurcu şu ifadelerde bulundu: “Bugün buraya, eğitimini aldığımız ve bizim için kutsal olan mesleğimizi yaparken karşı karşıya kaldığımız ve artık tahammül edilemez noktaya gelen şiddeti kamuoyuyla paylaşmak ve yetkililere sesimizi duyurmak için toplandık. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 81 ilimizi temsil eden 56 Veteriner Hekim Odası’nın yöneticileri ve üyeleriyle birlikte eş zamanlı olarak, bütün ülkede bu basın açıklamasını kamuoyuyla paylaşmaktayız. 6 Şubat’ta büyük bir felaket yaşadık. Bu felakette mesleğimiz ve meslektaşlarımızla yaşadıklarımızdan kısaca bahsederek ortak açıklamamıza geçmek istiyorum. Hatay ili genelinde meslektaşlarımızın birçoğu evini, arabasını ve muayenehanesini kaybetmiştir. Yıkımın en çok olduğu Hassa, Kırıkhan, Antakya, Defne, İskenderun, Arsuz ve Samandağ’da bulunan veteriner hekim muayenehane ve kliniklerin yüzde doksanı ağır hasar almış veya yıkılmıştır. Muayenehanelerde bulunan biyolojik ürünler tamamen zayi olmuş, ilaç, alet ve ekipmanların ise büyük bir kısmı zarar görüp kullanılamaz hale gelmiş veya yağmalanmıştır. Bu olanlar yetmezmiş gibi zayi olan ve yağmalanan aşı ve ilaçların borçları alacaklıları tarafından kuruşu kuruşuna tahsil edilmiş ve meslektaşlarımız zor durumda bırakılmıştır. Depremin yaratmış olduğu olumsuz koşullar ve belirsizlikler sonucu meslektaşlarımızın birçoğu şehirden ayrılmak durumda kalmış biz geride kalanların ise var olma mücadelesi ile baş başa bırakıldığımızı üzülerek belirtmek isterim. Her ne kadar Türk Veteriner Hekimler Birliği ve Odalarımız yaralarımızı sarmak için elinden geleni yaptıysa da biz depremzede veteriner hekimlerinde hayata dönebilmesi için devletin destek vermesini ve sesimizin duyulmasını istiyoruz.
ŞİDDET DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR
Veteriner hekimler koruyucu hekimlik hizmetleriyle salgınları önleyerek toplum sağlığını korurlar, hayvanların sağlıklı ve refah içinde yaşamasını sağlarlar, gıda denetimleri ile toplumun sağlıklı güvenilir gıda tüketmesini sağlarlar, hayvan varlığını koruyarak hem ülke ekonomisine hem de vatandaşların ekonomik hayvansal ürüne ulaşmasına katkıda bulunurlar. Ayrıca insan sağlığı ya da hayvan sağlığında kullanılan aşı ve ilaçların geliştirilme süreçlerinde aktif rol oynarlar. Görüldüğü üzere veteriner hekimlik mesleği toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından yaygın etkileri olabilecek risklerin bertaraf edilmesinde en büyük bariyerdir ve bu nedenle stratejik bir konumdadır. Tam da bu stratejik konumu nedeniyle veteriner hekimleri kendi çıkarları önünde risk görenler, geçmişte de bugün de şiddete başvurmaktalar, mesleğimizi değersizleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu yaşananlar yeni değil, geçmişten başlayan, bugün artık dayanılmaz hale gelen bir süreçtir. Unutmayınız; Salgınlar, antibiyotik direnci, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik hastalıklar, sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim karşı karşıya kalacağımız en büyük sorunlardır.
TÜM MESLEK MENSUPLARINA TEŞEKKÜR EDERİM
Veteriner hekimler tüm bu sorunların çözümü için zorlu bir akademik eğitim almış, çok farklı stratejik alanlarda görev yapan ve bu görevleri nedeniyle aynı zamanda halk sağlığının da garantisi olan bir mesleğin mensuplarıdır. Bu nedenle, veteriner hekime uygulanan şiddet aynı zamanda toplumun sağlık hakkına uygulanan bir şiddettir. Çünkü veteriner hekime yapılan şiddet, sağlıksız gıda, pahalı et ve süt, çocuklarımızda hayvansal protein eksikliği, Kuduz, Brusella, Tüberküloz, Şarbon, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vb hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklar olarak halkımıza geri dönmektedir. Bugün, Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 56 Veteriner Hekim Odasının eşzamanlı olarak sizlerle paylaştığı bu metindeki taleplerimizin, hukuken ve siyaseten de takipçisi olacağımızı bildirir, buraya gelerek bizlere destek veren meslek odası yöneticilerine, sendikalara, sivil toplum örgütlerine, öğrencilerimize-ailelerine, hasta sahiplerimize ve en önemlisi, birlikte güçlüyüz diyerek, muayenehane, poliklinik ve hastanelerini kapatan, iş bırakan, iş yavaşlatan, özetle mesleğine, meslektaşına ve meslek örgütlerine sahip çıkan, mekan ve zaman mefhumu olmadan, yaşamını hayvan sağlığı ve refahı ile halk sağlığının korunmasına adayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ederiz.”
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN