Hatay’ı ve bölgede bulunan 10 ili derinden etkileyen depremin üzerinden 8 ay geçti.
Asrın felaketi olarak adlandırılan bu depremde en ağır hasarı Hatay’ın Antakya ilçesi almıştı. Çalışmaların hala devam ettiği Hatay’da yıkımların özensizliği Antakya’yı toz bulutuna çevirmiş durumda. Binlerce bina yıkık, yıkılacak veya ağır hasarlı olması nedeniyle yoğun bir şekilde yıkım çalışmaları devam ediyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının yarattığı sağlık sorunları ise insanlar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Aylardır süren enkaz kaldırma çalışmalarının Aralık ayı sonu itibariyle bitmesi bekleniyorsa da vatandaşlar bu tarihi oldukça erken buluyor. Hayatın çok ağır devam ettiği Hatay’da her yer çıplak gözle bile görülen toz bulutları ile kaplı. Depremde evleri zarar görmeyen ve oturmaya başlayan vatandaşlar bu durumdan çok şikayetçi.
ASTIM RİSKİ ARTIYOR
Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar: “Tozlar evimize kadar giriyor, pencerelerimizi açamıyoruz. Bütün derdimiz bu toz Depremden ölmedik bu tozdan öleceğiz. Çocuklarımız her gün okula gidip geliyor. Bu tozlardan astım hastası olacaklar diye çok korkuyoruz. Artık rahat bir nefes almak istiyoruz eskiden evlerimizde rahat nefes alırdık şimdi ise rahat nefes alabilmek için evlerimizden kaçıyoruz. Bu duruma bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandılar.
UZMANLAR UYARDI: TOZA DİKKAT
Deprem bölgesinde ve enkaz çalışmaları civarında yoğunlukla bulunan vatandaşları uyaran uzmanlar; "Deprem bölgesinde enkaz kaldırma, taşıma, boşaltma işlemlerine başlandı iş makineleri ile enkaza giriliyor. Bu işlemler sırasında çevreye çok yoğun bir toz saçılıyor. Bu tozu solumanın sağlık açısından çok ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtmemiz lazım. Öncelikle kronik hastalığı olanlar KOAH, Astım, akciğer sertleşmesi gibi ya da bağışıklığı baskılayan durumlar şeker hastalığı da dahil olmak üzere bu gibi kronik hastalığı olanlarda enkazdan saçılan tozlarda bulabilecek olan Aspergillus ve benzeri mantar sporların solunması akciğerde çok ciddi tedavisi zor bazen kalıcı hastalıklara neden olabilir. O nedenle o işle alakadar olmayan kişilerin bu çevrede bulunmamaları lazım. Yani olayı izlemek, seyretmek için çevreye toplanmamaları lazım. Olduğunca o tozlu ortamdan uzaklara gitmelerini tavsiye ederim. Sağlıklı kişiler için de bu geçerli" dediler.
ENKAZDA ÇALIŞANLARA MASKE UYARISI
Tozların solunmasının bilhassa kronik hastalığı olanlar için tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar "Kronik rahatsızlığı olanlar enkazı kaldırma, yükleme, taşıma gibi işlerde çalışmamaları lazım. Mutlaka enkaz, kaldırma, taşıma, boşaltma işlerinde çalışan kişilerin profesyonel toz tutan maskeler kullanmaları gerekiyor. Tozların solunması sonra üzücü olaylara yol açabilir. Sadece mantar enfeksiyonları da değil, eğer Astım, KOAH gibi bir Akciğer hastalığı varsa zeminde tozların solunması ataklara neden olabilir. Astım atağına KOAH alevlenmesine, solunum yetmezliğine yol açabilir. O bakımdan çok dikkatli olmak gerekiyor. Bu tozların içerisinde asbest gibi ya da silika gibi diğer bir takım inorganik partiküller de var. Bunlarda tekrarlayan uzun süreli solumalar söz konusu olursa akciğerde bazı hastalıklara da, asbest nedeniyle kansere de neden olabilir. Genelde bunlar tekrarlayan uzun süreli ortaya çıkan durumlardır. Tavsiyem enkazla ilgili işi olmayanların o çevrede bulunmamaları olayı seyretmemeleri. Enkazla işi olanların da mutlaka sağlıklı olmaları kronik hastalığının olmaması ve profesyonel toz tutucu maske kullanmalarıdır" diye konuştular.
Haber: Samim SELÇUK
ABDULVAHİT GÜRASLAN