Trafik kazaları, gelişmekte olan diğer ülkeler gibi Türkiye için de önemli bir halk sağlığı sorunudur ve her yıl kazalara bağlı binlerce insan yaralanmakta ya da ölmektedir. Yaralanmaya bağlı ölümler arasında ilk sırayı trafik kazaları almaktadır. Trafik kazaları maddi manevi her yönden büyük kayıplara neden olmakta, gün geçtikçe daha da önemli bir sorun haline gelmektedir. Trafik güvenliği probleminde hatırlanması gereken ilk şey; yapılacak her türlü çalışmanın, temelde insan yaşamının veya yaşamlarının kurtarılabilmesi gibi anlamlı bir öncelik içerdiğidir.
Trafik kazalarının azaltılması, bireylerin trafik kazaları konusunda ne derece bilinçli oldukları aynı zamanda beklenti ve isteklerini saptayabilmek için anket düzenlenmiş, analiz edilmiş ve birtakım bulgular elde edilmiştir.
Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda da birçok vatandaşımız maalesef alınan tüm tedbirlere, yapılan tüm uyarılara rağmen trafik kazasında hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı Kurban Bayramı öncesinde birçok tedbir ve güvenlik önlemi aldı. Ancak her şeye rağmen yaşanan trafik kazalarında 122 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan kazalarda dikkat çeken en önemli detaylardan biri ‘dikkatsizlik’ oldu. Sürücülerin dikkatsiz araç kullanmalarına bağlı birçok trafik kazası meydana geldi.
Trafik kazalarının önlenmesi ve azaltılması için en etkili çözümün eğitim olduğu görüşü büyük orandadır. Bunun yanı sıra trafik cezalarının arttırılması ve bölünmüş yol ve otoyol yapımı etkili çözümler arasında anlamlı paya sahip olduğu gözlenmiştir.
Trafik karışıklığına en çok neden olan araç türü bakımından yöneltilen sorulara bireylerin büyük çoğunluğu minibüs, otomobil ve otobüslerin neden olduğunu düşünülüyor. Anketlerde yapılan açıklamalarda minibüs-otobüs şoförlerinin ve ticari taksilerin trafiği tehlikeye attığı görüşü yaygın olduğu saptanmıştır.
Cinsiyet ile araca binildiğinde ilk yapılan eylem arasında ilişki olduğu %90 anlamlılıkta saptanmıştır. Bayların büyük bir bölümü güvenlik önlemlerinin alınması yerine ilk olarak kontağı çalıştırmayı düşündükleri gözlenmiştir. Bayanların büyük bir bölümü ise emniyet kemerinin takılması ya da diğer güvenlik önlemlerini almayı ilk planda düşündükleri gözlenmiştir. Bu konuda bayanlar baylara göre daha hassastır diyebiliriz.
Her ne olursa olsun trafik dikkat çok önemlidir. Elbette buna bağlı olarak sürücülerin, yayaların birbirlerine karşı saygılı ve hoşgörülü olması da trafik kazalarının azalmasında bir etken olacaktır. Ama görülüyor ki Kurban Bayramı tatilinde alınan güvenlik ve önlemleri ve uyarılar dikkate alınmadı.