Türkiye Tasarım Vakfı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokoller kapsamında; depremden etkilenen Hatay’ın tarihi merkezinin yeniden hayat bulması için çalışmalarını sürdürüyor. Vakıf, ilkini İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde yaptığı ‘Hatay’ın İhyası’ çalıştayının ikincisini, 19-20 Ekim tarihleri arasında Hatay’da düzenlediği halk buluşmasıyla genişletti.
Hatay halkının beklentileri ve ihtiyaçlarının tartışıldığı halk buluşmasında; kentin hafızasının korunarak gelecekle bağ kurulması, mahalle kültürünün yaşatılması, sosyalleşme alanlarının artırılması, yeşil alanların merkeze konumlanması gibi konular öne çıktı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde; ulusal ve uluslararası alanda tarihçilerden, arkeologlardan, yer bilimcilerden, şehir plancılarından ve mimarlardan oluşan tasarım ve planlama iş birliği grubuna gönüllü liderlik eden Türkiye Tasarım Vakfı, ‘Hatay’ın İhyası’ çalıştayının ikincisini Hatay’da düzenlediği halk buluşmasıyla genişletti. Hatay’ın merkezini aslına uygun şekilde yeniden yapılandırmanın amaçlandığı projede, Hatay halkının beklentileri ve ihtiyaçları dinlenerek çözüm önerileri üzerinde tartışmalar yapıldı.
Farklı disiplinlerden yerli ve yabancı fikir önderlerinin ve Hatay halkının katılımıyla yapılan çalıştayda, ‘Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ ve ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’ ile Foster+ Partners, BIG, KEYM (Kentsel Yenileme Merkezi) ve DB Architects iş birliğinde yürütülen çalışmalar masaya yatırıldı.
“CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİ”
Türkiye Tasarım Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, katıldığı çalıştaya ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Ülkemizde daha önce bu denli büyük bir yıkım yaşanmamıştı. Depremin kendisi başlı başına birlik, beraberlik ruhunun, sivil toplumun Türkiye’de ne kadar geliştiğini gösterdi. Biz de Türkiye Tasarım Vakfı olarak Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olacağına inandığımız ‘Hatay’ın İhyası’na gönüllü katkı için şehrin merkezinin tasarım ve planlama süreciyle kültürel varlıklarının korunması çalışmalarını üstlendik. Bakanlıklarımızla yaptığımız iş birliği kapsamında; ulusal ve uluslararası uzmanlarla birlikte oluşturduğumuz çalışma grubumuz ve Hatay halkının değerli katkılarıyla düzenlediğimiz çalıştay, eminim ki ülkemizin diğer tarihi kent merkezleri için de emsal teşkil edecek. Bu tarihi süreci, dünyada eşi görülmemiş bir iş birliği prensibiyle yürüterek hem ülke hem sektör olarak uluslararası alanda da model olabilmeyi umuyoruz.”
TTV: HATAY’DA OFİS AÇIYOR
Öte yandan, çalışmalarının pilot bölge olarak başladıkları Hatay’ın merkezinin tasarım ve planlama süreciyle sınırlı olmadığını, Adıyaman’ın ihyasını da üstlendiklerini ifade eden Kalyoncu; “Ayrıca, depremden etkilenen 11 ili kapsayan geniş çaplı bir çalışmamız mevcut. Bu noktada birikimimizi, deneyimimizi ve çalışmalarımızı ülkemize katkı için iş birliğine açmaya hazırız. Önümüzdeki hafta bölge halkının sorularını cevaplayabilmek ve operasyonumuzu yürütebilmek için Hatay’da bir ofis açıyoruz” diye konuştu.
Çalıştayın katılımcılarından Bjarke Ingels Group yöneticilerinden Lorenzo Boddi: “Hatay’ın yeniden hayat bulması için Türkiye'deki mimarlık, planlama, kentsel tasarım ve mühendislik uzmanlarının bir araya geldiği bu iş birliği ruhunun tanığı olmaktan ve Hatay’ın zengin mirasının ve kültürünün yaşatılması yönündeki çalışmalardan heyecan duydum” dedi.
ABDULVAHİT GÜRASLAN