Turkcell’in 4 yıldır sürdürdüğü tekno atık projesi hem çevrenin korunmasına destek verdi hem de yüzlerce çocuğun eğitimine katkı sağladı. Bugüne kadar topladığı 32 ton tekno atığı geri dönüşüme kazandıran Turkcell, 14 Ekim Uluslararası Elektronik Atık Günü’nde de “Haydi Türkiye! Tekno Atık geri dönüşüm seferberliğine katıl, kaynakları verimli kullan, nitelikli eğitime destek ol” çağrısı yaptı. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon, Turkcell’in tekno atık geri dönüşümüyle ilgili projelerini anlattı, son verileri paylaştı.
Bilişim teknolojileri atıklarını azaltmak için çalışmalarını sürdüren Turkcell, 14 Ekim Uluslararası Elektronik Atık Günü öncesinde tekno atık geri dönüşümünün önemine dikkat çekti ve ‘Eğitime Dönüştür’ kampanyasının çıktılarını paylaştı. Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan proje kapsamında evlerden Turkcell mağazalarına getirilen 32 ton tekno atık geri dönüşüme kazandırıldı. Turkcell, atıklardan sağlanan gelirle yüzlerce çocuğun nitelikli eğitimine destek oldu. Hanelere açılan ilk tekno atık projesinin mimarı olan Turkcell, projeyle eğitime destek olma motivasyonunu sağlarken, zehirli maddelerin e-atıklar üzerinden toprağa karışmasını engelliyor, kaynakların verimli kullanımını sağlayarak ‘şehir madenciliğine’ de katkı sağlıyor. Turkcell’den Uluslararası Elektronik Atık Günü’nde; “Haydi Türkiye! Tekno Atık geri dönüşüm seferberliğine katıl, kaynakları verimli kullan, nitelikli eğitime destek ol” çağrısı yapıldı.
TÜRKİYE’DE E-ATIKLARIN YÜZDE 7’Sİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
e-Atık konusunun önemini vurgulayan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünya genelinde her yıl yaklaşık 53,6 milyon ton elektronik atık ortaya çıkıyor. Ancak bunların yüzde 83’ü halen toplanmıyor. Türkiye’de ise geri dönüştürülen e-atıkların oranı sadece yüzde 7. Biz Turkcell olarak e-atık tsunamisine ‘Eğitime Dönüştür’ projemizle dalgakıran olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar sadece evlerden mağazalarımıza getirilen elektronik atık miktarı 32 tonu buldu. Bu atıkların dönüşümünden sağlanan gelirle ise yüzlerce öğrencinin nitelikli eğitimine katkı sağladık. ‘Eğitime Dönüştür’ kampanyası çevresel kazanımının yanında eğitime destek olmak açısından da önemli. Millî Eğitim Bakanlığı ile okullarda bu konuda eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca mağazalarımızdaki personellerimizi de bu konuda eğiterek müşterilerimizi bilgilendirmelerini hedefliyoruz. Her yılsonu yaptığımız gibi önümüzdeki günlerde de toplama noktalarımıza tekno atık getirene hediye çeki kampanyamıza devam edeceğiz” dedi.
BİLİNÇSİZ BERTARAF EKOSİSTEME ZARAR VERİYOR
Elektronik atıkların usulüne uygun olmayan yollardan geri dönüştürülmesinin kamu sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Alper Ergenekon, “Elektronik ürünlerin içinde baryum, cıva ve bazalt gibi insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar verme potansiyeli olan çok sayıda madde dünya genelinde özellikle toprakta meydana gelen kirliliğin önemli bir sebebi. Ayrıca uygunsuz bertaraf sonucu ortaya çıkan sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddeler, iklim değişikliği ve ozon tabakası üzerindeki olumsuz etkiyi de tetikliyor” diye konuştu.
ABDULVAHİT GÜRASLAN