Türk Eğitim Derneği, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrasında depremde anne ve/veya babalarını kaybeden öğrencilere maddi, psikolojik, akademik ve sosyal destekler sağlayarak umut olmaya devam ediyor.
BİR YIL İÇERİSİNDE NELER YAPILDI?
43 tırdan oluşan yardımlar bölgeye ulaştırıldı. İş birlikleri ile üç mutfak, bir fırın kurularak binlerce kişiye barınma ve yemek hizmeti verildi. Depremzede çocukların ihtiyaçları dahilinde oyuncak kampanyası düzenlendi. 1500'e yakın depremzede öğrencinin taşındıkları illerdeki TED Okullarına ücret alınmaksızın, psikososyal destek verilerek yemek, kitap ve kıyafet ihtiyaçları karşılanarak misafir öğrenci statüsünde nakledildi.
ÖĞRENCİ TESPİTİ VE İHTİYAÇ ANALİZİ ÇALIŞMALARI
Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol yapılarak öğrenci tespiti için çalışmalara başlandı. Alanlarında uzman bir danışma kurulu, gönüllü ekipler ve profesyonel çalışanlardan oluşan bir kadro kuruldu.
TED AFET DESTEK EKİBİ
TED Burslu Öğrenciler Müdürlüğünde; uzman psikolog, uzman psikolojik danışman, raporlama uzmanlarından oluşan, burs programlarının yürütülmesi ve ilgili burslardan yararlanan öğrencilerin takibinden sorumlu 11 uzman görev alıyor. Ayrıca sürekli sahada bulunan bir çalışan mevcut. TED Afet Bursu Danışma Kurulunda ise çocuk gelişimi ve psikiyatri alanlarından iki profesör, bir öğretim üyesi klinik psikolog, bir eğitimci bulunuyor.
ÇOCUKLAR SAHİPLENİLDİ
Bölgeye yakın Türk Eğitim Derneği temsilcilikleri, yurtları ve gönüllüleri psikososyal destek ve yardım çalışmalarında aktif rol alıyor. 9 bölgede bulunan ekipler, desteklerini sürdürüyor.
PSİKOSOSYAL TAKİP VE DESTEK ÇALIŞMALARI
Öğrenciler kitlesel bir travmaya maruz kalmış olsa da travmanın yarattığı etkilerin bireysel farklılıkları göz önünde bulundurularak kişi bazlı takip ve müdahale planları oluşturuldu. İlgili çalışmalar danışma kurulunda yer alan psikiyatri profesörü ve klinik psikolog öğretim üyesi süpervizörlüğünde yürütülüyor.
Bu süreçte; 687 öğrenci için ev ziyareti düzenlendi; psikososyal destek ihtiyacına yönelik tespit çalışması yapıldı. 153 öğrencinin psikososyal desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edildi. Destek ihtiyacı olduğu tespit edilen/ destek talebi bulunan öğrenciler, ilgili çalışmalarından yararlanmaya devam ediyor. Aralık 2023'te başlayan ve TED Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından yürütülen çalışmalar için ilk saha ise Hatay olarak belirlendi. 13 hafta boyunca yüz yüze devam edecek projede her hafta 2 klinik psikolog sahada görev alacak. Ayrıca burs kapsamında gönüllü olarak yer alan uzmanlar için eğitici eğitimleri verilerek diğer illerde de uygulama sağlanacak.
AYNİ YARDIMLAR-ETKİNLİKLER
Maddi ve psikolojik desteğin yanı sıra ayni ve sosyal ihtiyaçlar konusunda da burs alan çocuklara destek veriliyor. Sınav gruplarına (8 ve 12. sınıf öğrencileri) kaynak kitap desteği sağlandı, tüm öğrencilerin eğitim materyallerine ilişkin ek destek talepleri değerlendirildi ve karşılanmaya devam ediliyor. Okul öncesi ve ilkokul gruplarına yönelik sosyal aktivite setleri ile çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunuluyor. Temmuz ve Ağustos 2023 tarihlerinde düzenlenen Geleceğin Yıldızları Bursa/Uludağ Kampına burslu öğrencilerin katılmalarını sağlanıldı. Benzer organizasyonlar düzenlenmeye devam ediyor.
9 İLDE 787 ÖĞRENCİ TED'İN KORUMASI ALTINDA
8-12 yıl arasında sürmesi öngörülen kampanyada, Ocak 2024 itibariyle 394'ü Hatay'da olmak üzere toplam 9 ilde 787 öğrenci destekleniyor. Desteklerden yararlanan öğrenci sayısının 1000'e ulaşacağı öngörülüyor. TED Afet Bursu kapsamında; Ankara, İstanbul, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adana, Mersin ve Hatay olmak üzere 9 ilde faaliyet gösteriliyor. Tüm öğrencilerin nakdi burs ödemeleri, Eylül ayından beri aylık olarak gerçekleştiriliyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN