Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Hatay'ın en önemli tarımsal sulama projelerinden birisi olan ve Hataylı çiftçiler tarafından hasretle beklenen “Tahtaköprü Barajı Sulaması” kapsamında inşaat çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta; “‘Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım’ işimizde çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. Sulama Projemiz tüm aşamaları ile tamamlandığında Hatay’da 390 bin 340 dekar tarımsal araziyi sulama suyuna kavuşturacağız.” dedi.
BARAJ 9 METRE YÜKSELTİLEREK DEPOLAMA KAPASİTESİ ARTIRILMIŞTI
Tahtaköprü Barajı’nın 9 m yükseltildiğini hatırlatan Genel Müdür Mehmet Akif Balta; “Karasu Çayı üzerindeki Tahtaköprü Barajımızın temelden yüksekliği 46 metreydi. Kurumumuz tarafından geçtiğimiz yıllarda baraj gövdesi 9 m yükseltilerek 55 m’ye çıkarılmıştır. Bu sayede Barajın depolama hacmi 200 milyon m3’ten 454 milyon m3’e çıktı. Proje ile aynı zamanda Karasu güzergahındaki Hassa İlçesi, Kırıkhan ilçesi ve havaalanı bölgesinin taşkından korunması da hedeflendi. Böylece Amik Ovası’nın en önemli sorunlarından olan taşkın riski azaltıldı. Halihazırda, Tahtaköprü Barajı’nda depolanan sular ile Kırıkhan ve Hassa İlçelerimizde toplam 109 bin 500 dekar arazide tarımsal sulama yapılıyor.” ifadelerini kullandı.
ANA KANAL İNŞAATI DEVAM EDİYOR
Devam eden çalışmaların ayrıntılarına da değinen DSİ Genel Müdürü; “Saniyede 27.50 m³ suyu iletme kapasitesine sahip, 36 km uzunluğundaki ana kanal inşaatımızda çalışmalara aralıksız olarak devam edilmektedir. Çalışmalar kapsamında; %26 fiziki gerçekleşmeye ulaşılmış olup, 7600 m ana kanal imalatı, 13 adet yol geçiş yapısı, 6 adet üst su geçişi, 2 adet servis rampası imalatı yapılmıştır. Bereketli Hatay topraklarını daha verimli hale getirmek ve çiftçilerimizi sulama suyuna bir an önce kavuşturmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanmasıyla Tahtaköprü Barajı’ndan başlayıp Yolbaşı, Sapanözü, Hassa, Küreci ve Yuvalı mevkilerine kadar uzanan 390 bin 340 dekar tarımsal araziye sulama suyunu iletmeyi hedeflemekteyiz.” dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN