Hatay’da sivil toplum örgütlerine AB destekli fonlarla yardım ulaştırmayı hedefleyen STGM Antakya ofisi 18 Aralık’ta faaliyete girecek.
Etkinlik koordinatörü Meltem Çolak, açılış öncesi faaliyetleriyle ilgili yaptığı açıklamada; “Afetlerin toplum üzerindeki derin etkilerini ve sivil toplum örgütlerinin (STÖ) bu süreçlerdeki hayati rolünü geçtiğimiz yıllarda pek çok kez gördük. Türkiye’de sivil toplumun nasıl algılandığını anlamak üzere 42 ilde 3.040 kişiyle yüz yüze yaptığımız “Türkiye’de Sivil Toplum Algısı” araştırmasındaki veriler de bunu kanıtlıyor. Araştırma katılımcılarının %80’inin afetlerin ardından STÖ’lerle temasa geçtiğini görüyoruz. Bu çarpıcı veriler ışığında STGM olarak Antakya’da açacağımız yeni ofisimizle, sivil toplum dayanışmasını güçlendirecek önemli bir adım atıyoruz. Antakya Ofisimiz, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği Afet Risk Yönetiminde STÖ’lerin Kapasitesinin Desteklenmesi Projemiz (ARY Projesi) kapsamında hayata geçiyor. 18 Aralık 2024 Çarşamba günü düzenlenecek açılışla Antakya Ofisimiz kapılarını sivil toplum örgütlerine (STÖ) açıyor.
AFETLER VE TÜRKİYE’NİN KIRILGANLIĞI: STÖ’LER DAHA DA ÖNEM KAZANIYOR
Dünya Risk Haritası 2023’e göre Türkiye 30. sırada yer alıyor ve ortalama riskin dört katı tehlike taşıyor. AFAD verilerine göre ise Türkiye 1900 yılından bu yana 77 büyük depremin yaşandığı ve her yıl binlerce can kaybının ve yapısal hasarın meydana geldiği bir ülke konumunda. STGM Antakya ofisimizi bu veriler ışığında sivil toplum örgütlerinin afet risk yönetimi konusundaki kapasitelerini artırmak hedefiyle hayata geçiriyoruz. Bu proje ile aynı zamanda uluslararası standartları benimseyen, etkili ve koordineli bir yaklaşımın geliştirilmesine de katkı sağlamayı umut ediyoruz.
ARY PROJESİ İLE GÜÇLÜ VE DİRENÇLİ BİR SİVİL TOPLUM
Ocak 2024’te başladığımız ve 30 ay sürecek ARY Projesi, STÖ’lerin afetlere karşı dayanıklılıklarını artırmayı ve uluslararası Sendai Çerçevesi’nin hedeflerini hayata geçirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında: STÖ’lerin afet risk yönetimi politikalarına uluslararası standartları entegre etmesi;
Afet Platformu’nun yönetişim yapısının güçlendirilmesi;
İklim değişikliği ve afet yönetiminde iş birliğinin artırılması hedefleniyor.
Ayrıca, proje çerçevesinde yer alan iki alt hibe programıyla 11 ildeki yerel STÖ’lere toplamda 600.000 Euro destek sağlanacak. Bu destek, yerel dayanışma kapasitesini güçlendirmek ve afetlere karşı daha hazırlıklı bir toplum oluşturmak için önemli bir katkı sunacak.
DAYANIŞMA İÇİN SEMBOL: STGM ANTAKYA OFİSİ
Antakya’daki ofisimizin ulusal, uluslararası ve yerel örgütler için bir buluşma ve çalışma noktası olmasını hedefliyoruz. Kentlerin yeniden yapılanma sürecinde dayanışmayı artırmayı amaçlayan merkezimizde ‘kimseyi geride bırakmama’ anlayışını temel alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet YETİŞEN
ABDULVAHİT GÜRASLAN