Samandağ ilçesinde 14 kilometrelik uzunluğa sahip kumsalda yetişen kum zambakları, çiçek açmaya başladı.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altına alınan kum zambağını koparmanın cezası ise 2024 yılında 387 bin 141 bin lira. Dünyada nesli tükenmekte olan ve Samandağ Belediyesi tarafından koruma altına alınan Kum Zambakları eşsiz görüntüsüyle görenleri kendine hayran bırakıyor. 2016 yılında yapılan araştırmalara göre nesli tükenmekte olan kum zambakları, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alındı. Soğanlarıyla sökülmesi yasak olan kum zambağını, ticari amaçla sökme eyleminde bulunanlara 387 bin 141 bin lira idari para cezası uygulanıyor.
ZAMBAKLARI YERİNDEN SÖKMENİN CEZASI ÇOK BÜYÜK
Bozulmamış doğası ve el değmemiş doğal yaşam alanları bulunan Samandağ sahilinde kum zambağı ile birlikte 200’den fazla tür bitki yetişiyor. Samandağ kıyı kumullarında tespit edilen türlerden bazıları alan boyunca az rastlanırken, bazı bitki türleri alan boyunca sıklıkla görülüyor. Samandağ kumsalında; sahil çoban değneği, rahip biberi, İzmir ılgını, sahil andız otu, sahil ayrıkotu, yalancı gebre, sabah sefası, devedikeni ve deniz rokası gibi karakteristik kıyı kumul bitkileri alan boyunca yoğunlukta.
Kum zambağının bulunduğu yerden sökmenin ciddi cezaları olduğunu bilen vatandaşlar ise, “Biz yıllardır başta kum zambağı olmak üzere diğer bitki örtüsüyle birlikte yaşıyoruz. Bu bitiklerin değerini biliyoruz. Herkesi Türkiye’nin en uzun dünyanın ise en uzun ikinci sahilinde ağırlamak istiyoruz. Depreme rağmen bizler sevgi dolu yüreklerimizle herkesi Hatay’a bekliyoruz” dediler.
VATANDAŞLAR ZAMBAKLARIN DAHA CİDDİ ŞEKİLDE KORUNMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİLER
Görüş bildiren bir diğer vatandaş ise, “doğa harikasına sahip bir şehirde yaşıyoruz fakat gelin görün ki hiçbiri değerlendirilmiyor. Kendi hallerine bırakılmış öylece duruyor. Oysa bu güzelliklerin etrafını turizme uygun hale getirseler ve o şekilde sunsalar ciddi gelirler kazanılabilir. Bu sadece kum zambakları için geçerli olan bir durum değil. Genel olarak şehirde bulunan doğal güzellikleri koruyamıyor ve onları gelir kaynağı haline getiremiyoruz. Oysa turizm için çok elverişli yerlerimiz var. Bu konuda yetkililer buna bir kulak vermeli” ifadelerini kullandılar.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN