Türkiye hava kalite raporu belli oldu. Havası en kirli ve sağlıksız olan iller arasında Hatay’da yer alıyor. Iğdır, Osmaniye, Sakarya, Gaziantep, Bursa, Konya, Düzce, Hatay ve Kahramanmaraş’a acil kahverengi uyarı geldi.
Dünya çapında yapılan hava kirlilik raporunun sonuçları belli oldu. Yayınlanan resmi rapora göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 44’üncü sıraya yükselirken, aralarında ilimizin de olduğu Türkiye’de havası en kirli kentleri ise Iğdır, Osmaniye, Sakarya, Gaziantep, Bursa, Konya, Düzce, Hatay ve Kahramanmaraş oldu.
HAVA KALİTESİ
İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir tarafından yıllık yayımlanan rapor, metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2.5) yoğunluğu ölçümlerini esas alıyor.
TÜRKİYE’NİN HAVA TAHMİN RAPORU
Rapora göre Türkiye’nin 2023 boyunca PM 2.5 ortalaması 20,3 ile WHO kılavuz değerinin yaklaşık 4 katıydı. Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun ölçüldüğü kent yine Iğdır oldu. Iğdır’ın PM2.5 ortalaması 47,2 olarak ölçüldü. Iğdır’da Ocak ayında PM 2.5 kirliliği 117,2 ile dünyanın en kirli havasını soluyan kentlerin ortalama değerine yaklaştı. Raporda Türkiye’nin Avrupa bölgesinde incelenmesinin sonucu olarak Iğdır, Avrupa’nın havası en kirli kenti oldu.
ÇEVRESEL TEHDİTLER
Saç telinin çapının 30’da biri kadar büyüklükteki PM2.5 parçacıkları bazı solunum yolu hastalıkları ve akciğer kanseriyle ilişkilendiriliyor.
Dünya çapında tahminen her dokuz ölümden birine neden olan hava kirliliği, insan sağlığına yönelik en büyük çevresel tehdit olarak tanımlanıyor. WHO’ya göre hava kirliliği her yıl yedi milyon erken ölümle ilişkilendiriliyor.
AKCİĞER HASTALIKLARINI TETİKLİYOR
PM 2.5 hava kirliliğine maruz kalmak astım, kanser, felç ve akciğer hastalığı dahil çok sayıda sağlık sorununa yol açıyor. Bunun yanında, yüksek düzeyde ince parçacık maruziyeti çocuklarda bilişsel gelişimi bozabiliyor ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN