2024-2025 eğitim öğretim yılı için servis ücretleri UKOME tarafından en kısa mesafe için 23 bin lira olarak belirlenirken, bazı özel okullar ek hizmetlerle bu ücreti 70 bin liraya kadar çıkardı. Servis şoförleri, artan maliyetler ve rekabet eksikliği nedeniyle zammın yetersiz olduğunu savunuyor.
2024-2025 eğitim öğretim yılı için belirlenen servis ücretleri, UKOME toplantısında en kısa mesafe için 23 bin lira olarak belirlenmesine rağmen, bazı özel okullar ek hizmetler sunarak bu fiyatı 70 bin liraya kadar yükseltti. Servis şoförleri, artan maliyetler ve rekabet eksikliğinden şikayetçi. 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılı için servis ücretleri, UKOME toplantısında "en kısa mesafe 23 bin lira" olarak belirlenmiş olmasına rağmen, bazı özel okullar ek hizmetleri bahane ederek bu fiyatı 70 bin liraya kadar yükseltti. NTV'nin haberine göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı için belirlenen servis ücretleri, rehber-personel masrafları dahil edildiğinde en kısa mesafe için yıllık ortalama 23 bin lira, en uzun mesafe için ise ortalama 55 bin lira olarak belirlendi. Ancak UKOME'nin bu yıl yaptığı yüzde 16'lık zam, bazı özel okullarda yüzde 80'e kadar çıkmış durumda. Birçok özel okulun servis ücretleri henüz netleşmemiş olsa da, bir zincir özel okulda geçen yıl 39 bin lira olan en kısa mesafe ücreti, bu yıl 71 bin lira olarak belirlendi.
"REKABETÇİ ORTAMI SAĞLAYAMIYORUZ"
Servis şoförleri, UKOME'nin belirlediği yüzde 16'lık zammı yetersiz bulduklarını ifade ederek, bunun nedeninin artan maliyetler olduğunu ileri sürdüler. İstanbul Umum Servis Aracı İşletmeleri Başkanı Günhar Sinar, UKOME'nin özel hizmet verilmesi durumunda ek ücret alınacağına dair kararını anımsatarak, "Eğer fiyatları düşürmek istiyorsanız, rekabetçi bir ortam oluşturmalısınız. Ancak tur şirketleri ve okullar, meslektaşlarımı çalıştırıyor." dedi. Sinar, ücretlerin servis esnafına yansımadığını belirterek, "Özel okul sahipleri ve tur firmaları, meslektaşlarımızı içeri almıyor. Bu durumda veliler okulun içine giremedikleri için endişe duyuyor. Okul dışından alınan servislerin güvenlik sorunları da ortaya çıkıyor. Dolayısıyla rekabetçi bir ortam oluşturamıyoruz." diye konuştu.
ABDULVAHİT GÜRASLAN