Geçen yıl yüzde 7 artışla 17,2 milyar dolar ihracata imza Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), 2025’e de hızlı başladı. AKİB, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artış sağlayarak 1,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, yılın ilk ayında en yüksek ihracat değerlerine kimya, demir-çelik ve yaş meyve sebze sektörlerinde ulaşırken en fazla ihracat gerçekleştirdikleri ülkelerin Slovenya, Irak ve ABD olduğunu belirtti. Başkan Doğan, ocak ayında ihracat hacmi artışında en güçlü performansı Slovenya, Lübnan ve Çin pazarlarında ortaya koyduklarını vurguladı. Ocak ayında yüzde 5,8 artışla 21,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türkiye’nin bu performansına yüzde 8,1 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, “Birlik olarak, 28 bini aşkın üyemiz ile zorlu koşullara rağmen ihracatta yeni rekorlara imza atmaya devam ederek, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuna destek vermeyi en etkin şekilde sürdürüyoruz.” dedi.
9 ÜLKEDE GÖREV YAPMIŞ TİCARET MÜŞAVİRLERİ İHRACATTA YENİ UFUKLAR AÇTI
Akdenizli ihracatçıları geleceğe hazırlamak ve ihracat performansını çok daha ileriye taşımak için büyük gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Fatih Doğan, yılın ilk ayında önemli etkinliklere imza attıklarını söyledi. Başkan Fatih Doğan, “Güney Kore, Filipinler, Hırvatistan, İtalya, Slovakya, İspanya, Şili, ABD ve Cezayir’de görev yapmış ticaret müşavirlerimizi üyelerimizle buluşturduk. Ücretsiz etkinliğimiz, üyelerimizin hedef pazarlar hakkında derinlemesine bilgi edinmeleri ve ticaret stratejilerini geliştirmeleri açısından büyük fayda sağladı. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Mutabakata Uyum Sürecine Hazırlık Konusunda Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Eğitimleri Projesi kapsamında firma ziyaretleriyle mentörlük hizmetlerini tekstil sektörüne yönelik yoğunlaştırdık.” dedi.
OCAK AYINDA EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞIMIZ SEKTÖRLER KİMYA, DEMİR-ÇELİK VE YAŞ MEYVE SEBZE
AKİB’in ocak ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Fatih Doğan, şunları söyledi: “Yılın ilk ayında Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 487,7 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. İkinci sıradaki Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 326,5 milyon dolar, üçüncü sıradaki Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 188,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yine ocak ayında Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 176,2 milyon dolar, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 108,5 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 90,3 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 39,7 milyon dolar ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 31,2 milyon dolar ihracat değerine ulaştı. İhracat hacminde en güçlü artışları yüzde 38 ile hazır giyim, yüzde 30 ile demir-çelik ve yüzde 28 ile tekstil sektörlerinde sağladık.” Dedi.
(Haber Merkezi)