Belediyelerde çıkarılan zorluklara rağmen orta hasarlı binalarda güçlendirme çalışmaları başladı. Türkiye genelinde sayılı firmaya verilen yetki çerçevesinde alınan karotlar, incelenen bina ve sonucunda verilen güçlendirilebilir raporuyla işe soyunan apartman ve ev sahipleri yetkili firmalara büyük rağbet gösteriyor. Ankara, İstanbul, Konya gibi kentlerden gelen yetkin firmalar Hatay’da binasını güçlendirmek isteyen insanlarla bir araya gelerek binalarını güçlendirme projelerini çiziyor. Daire başı ortalama olarak 10 bin lira isteyen firmalar sonucu belirleyen raporun çıkmasıyla birlikte bina güçlendirme çalışmalarına başlıyor. Ortalama bir bina güçlendirme fiyatı ise daire başı 300 ile 800 bin lira arasında değişebiliyor. Bina ortalama olarak 3 ay gibi bir sürede bitiyor ve sahibine teslim ediliyor.
GÜÇLENDİRİLEN BİNA SIFIR BİNA GİBİDİR
Ünlü Japon Bilim Adamı Moriwaki orta hasarlı binaların güçlendirilmesiyle ilgili soruyu yanıtlamış ve güçlendirilen binanın usulüne göre yapılması halinde sıfır binadan farksız olduğunu söylemişti.
Japon deprem uzmanı Moriwaki o açıklamasında Hatay depreminin yarattığı yıkım nedeniyle büyüklüğünün 7.9 olduğunu hatırlatmış ve orta hasarlı binalarında güçlendirilip oturulmasını tavsiye ettiğini çünkü orta hasarlı binaların güçlendirilmesi sırasında konu uzmanı mühendislerin olası 9 şiddetinde ki bir depreme dayanacak hesaplar yaptıklarını söyledi. Moriwaki “Türkiye Japonya gibi bir deprem ülkesi. Depreme hazır olmak çok önemlidir. Tüm kurumların ve insanların hazır olması gerekir. Türkiye'de büyük bir deprem bekleniyor. Özellikle Marmara Bölgesinde Doğu Anadolu Fayı ve Ege Fayı da kırılmaya başladı. Afyonkarahisar deprem açısından tehlikeli bir bölgede. Kırmızı alanda bulunuyor. 2-3 kez 6’nın üzerinde deprem yaşadı. Japonya da çok büyük depremler yaşadı. 9’a varan büyüklükte depremler oldu. Dünyadaki depremlerin yüzde 20'si Japonya'da gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN