Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, tarihte sayısız medeniyetin temel gıda ürünü olan bakliyatın yüksek protein değerlerinin yanı sıra daha az suya, daha az gübreye ihtiyaç duyması, havadaki azotu, potasyumu toprağa aktarması gibi çevreye katkıları nedeniyle küresel iklim değişikliğinin etkilerini azaltmaya yönelik doğal bir kalkan olduğunu belirtti.
10 Şubat Dünya Bakliyat Günü kapsamında değerlendirmelerde bulunan AHBİB Başkanı Veysel Memiş, “İnsan beslenmesinde bitkisel proteinlerin yüzde 22’sini, karbonhidratların yüzde 7’sini, hayvan beslenmesindeki proteinlerin yüzde 38’ini, karbonhidratların yüzde 5’ini bakliyat ürünleri karşılıyor. Nohut, fasulye, mercimek, bezelye ve bakla gibi bakliyat ürünleri ulusların gıda güvenliği için hayati önem taşıyan besin kaynağı olarak öne çıkıyor. Bakliyat ürünleri çevreye sağladığı katkılardan dolayı geleceğin gıdası olarak öne çıkıyor.” dedi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), 2024-2033 yıllarını kapsayan Tarımsal Görünüm Raporu’na göre dünya genelinde 95 milyon ton olan bakliyat üretiminin 10 yıllık projeksiyonda yüzde 25 artışla 119 milyon tona yükselmesinin tahmin edildiğini kaydeden Başkan Veysel Memiş, 19 milyon ton olan dünya bakliyat ticaretinin söz konusu dönemde yüzde 16 artarak 22 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirtti.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN