2023 yılında yaşanan küresel sorunlara rağmen ihracatta kısmi yükseliş olduğunu kaydeden Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak, ithal edilen ürünlere TSE zorunluluğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) belli bir katılım payı ödeme zorunluluğu getirilmesi ile haksız rekabetin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.
Kimya içerisinde yer alan Madeni Yağlar ve Mineral Yakıtlar Sektörü ihracatı, 2022 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 74 artışla 9,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör, geçen yıl 128 ülkeye ve 120 serbest bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Sektörün, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 azalarak 3,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2023 yılında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında ilk sırada Hollanda yer alırken, 2. sırada İspanya, 3. sırada Romanya, 4. sırada Lübnan, 5. sırada ise İtalya yer aldı.
Madeni yağ ve petrol ürünleri ihracatında kısmi yükseliş olduğunu kaydeden Madeni Yağ ve Petrol Ürünleri Sanayicileri Derneği (MAPESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Koçak, ithalatta da hızlı artış olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'ye madeni yağ geldiğini belirtti. EPDK'ye bağlı bir sektör olduklarının altını çizen Koçak, "Elbette bizim sektörde de lisans almayan, merdiven altı dediğimiz firmalar var. Bunlar haksız rekabet oluşturuyor. Bununla ilgili devletimiz gerekli denetlemeyi yapıyor ama halen lisans olmadan üretim yapan firmalar var. Haksız rekabetin ortadan kalkması bile sektörümüz için pozitif bir gelişme. Biz haksız rekabet ortadan kalksın istiyoruz. Bize ekstradan bir şey vermeyin ama en azından şu haksız rekabet ortadan kalksın. İthal edilen ürünlere muhakkak TSE zorunluluğu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) belli bir katılım payı ödeme zorunluluğu getirilmesi şart." değerlendirmesinde bulundu.
HEDEF DÜNYA PAZARINDAN DAHA FAZLA PAY
Birçok sektörde kullanılan bir ürün olduğu için yıllık iş hacminin yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Tayfun Koçak, “Sağladığımız katma değer daha fazla. Dünyadaki madeni yağ ihracatının 45 milyar dolar olduğunu düşünürsek bizim bunun içinden alabileceğimiz pay daha fazla. Şu an 1 milyar dolar civarında ihracatımız var.” dedi.
ABDULVAHİT GÜRASLAN