Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yerinde Dönüşüm projesiyle vatandaşlarımızın talepleri çerçevesinde 750 bin lira hibe ve 750 bin lira kredi ve 40 bin lira proje desteği veriyoruz. Bu kapsamda, 23 milyar lira kaynağı bölgemize aktardık. Hem şehirlerimizin fiziksel dokusunu hem de manevi ruhunu yeniden ayağa kaldıracak. Orada komşularıyla birlikte inşasını yapabileceği bir imkanı da milletimize sunmuş oluyoruz" dedi
Kurum, Adıyaman'da düzenlenen "Asrın İnşası ve İhyasında İkinci Yıl" basın buluşmasında yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023'te Anadolu topraklarının tarihinin en büyük felaketlerinden birine tanıklık ettiğini, millet olarak çok derin bir acı yaşandığını söyledi. Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerindeki 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin şiddeti ve kapsadığı alan açısından yakın tarihte eşi benzeri görülmemiş bir felaket olarak kayıtlara geçtiğini anımsatan Kurum, 100'den fazla ülkenin yüzölçümünden büyük ve 108 bin kilometrekarelik alanı etkileyen asrın felaketinin 7'si büyükşehir olmak üzere 11 ilde büyük yıkımlara yol açtığını ifade etti. Kurum, nüfusun yüzde 16'sına denk gelen 14 milyon vatandaşın, bu acı tablodan ağır bir şekilde etkilendiğini, binlerce vatandaşın toprağa verildiğini aktardı. Depremlerin, Türkiye'nin 1 yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yaklaşık yüzde 10'una denk gelen 104 milyar dolarlık hasar oluşturduğuna dikkati çeken Kurum, "Enerji, iletim, havalimanı, yollar, köprüler, su kanalizasyon hatları gibi altyapı tesisleri yine kamu ve özel sektöre ait hizmet binaları hasar gördü. Deprem sonrasında yaklaşık 11 ilde yaşayan yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımız farklı illere göç etmek durumunda kaldı" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin en öncelikli meselesinin, deprem bölgesinin süratle yeniden ayağa kaldırılması olduğuna dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti: "Türkiye'deki her 5 çocuğumuzdan biri burada yaşıyor. Ülkemizde, çalışan her 100 kardeşimizden 13'ü ekmeğini burada kazanıyor. Bu bölge adeta bölgemizin ekonomimizin lokomotifi konumunda. Yani deprem bölgesi, böylesine kıymetli, böylesine değerlidir. Bu yüzden diyorum ki deprem bölgesinin geleceği Türkiye'nin geleceğidir, istikbalidir"
"ASRIN İNŞASINI" GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Bakan Kurum, deprem bölgesini ve Türkiye'yi olası afetlere karşı dirençli hale getireceklerini belirterek, "Ülkemizde tek bir sağlıksız yapı bırakmayacak Türkiye Yüzyılı'nı, Dirençli Toplum ve Dirençli Şehirlerin Yüzyılı yapmak için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hızla "asrın inşasını" gerçekleştiriyoruz. Asrın inşası diyoruz çünkü gerçekten tarihte böyle bir inşa seferberliği yaşanmamış" dedi. Kurum, 2024 sonu itibarıyla 11 ilde toplamda 201 bin 580 bağımsız bölümü, tüm sosyal donatılarıyla, parkları, bahçeleriyle birlikte afetzede vatandaşlarımıza teslim ettiklerini söyledi.
UYDU KENTLERİN İNŞASI DEVAM EDİYOR
Deprem bölgesinde yer alan bazı illerde yeni uydu kentler inşa ettiklerini belirten Kurum, şu bilgileri paylaştı: "Adıyaman İndere'de 5 milyon metrekare alanda Türkiye'nin en büyük şantiye sahasını kurduk. Malatya İkizce bölgesinde iki etaptan oluşan projemizde yaklaşık 28 bin konutun inşasına devam ediyoruz. Yine Hatay'da Antakya, Gülderen mahallemizde 4 bin konutluk yeni bir kent kuruyoruz. Kahramanmaraş Azerbaycan Mahallesi'nde Türkiye'ye örnek bir kentsel tasarım projesini yürütüyoruz. Bu örnek projeyi bu yıl içerisinde tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz"
Deprem dönüşümünün Türkiye için adeta yeni bir milli mücadele olduğunu vurgulayan Kurum şu ifadeleri kullandı: "Attığımız her adım, güçlü ve büyük Türkiye idealimizin bir nişanesidir. Deprem bölgesine yönelik hükümetimiz bugüne kadar 2 trilyon lirayı aşan bir bütçeyle yatırım gerçekleştirdi. 2025'te bu felaketin etkilerini tamamen ortadan kaldırmak için 584 milyar liralık kaynağı ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarımıza aktardık"
"TÜRKİYE'NİN ÇEVRESİNİ KAPSAYACAK BÜYÜKLÜKTE BİR ALTYAPI YATIRIMINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"
Bakan Kurum, ekonomi, sanayi, ticaret, tarım, altyapı ve sosyal projeler gibi birçok alanda bölgenin yeniden canlanmasını sağladıklarını belirterek, "Yerinde Dönüşüm projesiyle vatandaşlarımızın talepleri çerçevesinde 750 bin lira hibe ve 750 bin lira kredi ve 40 bin lira proje desteği veriyoruz. Bu kapsamda, 23 milyar lira kaynağı bölgemize aktardık. Hem şehirlerimizin fiziksel dokusunu hem de manevi ruhunu yeniden ayağa kaldıracak. Orada komşularıyla birlikte inşasını yapabileceği bir imkanı da milletimize sunmuş oluyoruz" dedi. Deprem bölgesinde yaptıkları vizyon projelerle şehirlerin altyapısını unutmadıklarını vurgulayan Kurum, içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi gibi birçok altyapıyı konutlarla birlikte inşa ettiklerini söyledi.
Haber: Hanifi EKER
ABDULVAHİT GÜRASLAN