Doğanın bize sunduğu hazinelerden biri olan yabani gül adıyla da bilinen kuşburnu, yıllardır insanlar için önemli bir besin kaynağı olmuştur.. Meyvenin kendisi, suyu, reçeli, marmeladı, kompostosu, çayı hatta yemekleriyle hem lezzet hem de şifa kaynağı… Kuşburnunun sağlık ve yaşamımıza katkılarına daha yakından tanıyalım. Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Yılmaz Ün konu hakkında önemli bilgiler verdi.
DOĞANIN C VİTAMİNİ DEPOSU
Kuşburnu, C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Bu, bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yanı sıra cilt sağlığını da destekler. Bir avuç kuşburnu, günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilir. Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip salgınlarına karşı doğal bir kalkan oluşturur.
ANTİOKSİDANLARIN HAZİNESİ
Kuşburnu, antioksidanlar bakımından zengin bir meyvedir. Bu antioksidanlar, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Aynı zamanda kanser riskini azaltabilirler.
KALP SAĞLIĞI VE KOLESTEROL KONTROLÜ
Yüksek lif içeriği sayesinde kuşburnu, kolesterol seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığını koruyabilir. Araştırmalar, kuşburnunun kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir, böylece kalp-damar hastalıklarının riskini azaltır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Kuşburnu, polifenoller içerir, bu da bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenlerdir. Vücudu enfeksiyonlardan korur ve hastalıklara karşı direnci artırır. Kış aylarında, kuşburnu çayı bağışıklık sistemini desteklemek için mükemmel bir seçenektir.
CİLT VE GÖZ SAĞLIĞI İÇİN MÜKEMMEL
Kuşburnu, cilt ve göz sağlığı için önemli olan beta-karoten içerir. Bu, gözlerinizi UV ışınlarına karşı korur ve yaşa bağlı göz sorunlarının riskini azaltır. Aynı zamanda kuşburnu yağı, cilt ve saç sağlığını desteklemek için kullanılan doğal bir üründür.
KİMLER DİKKATLİ KULLANMALI?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Yılmaz Ün,'' Kuşburnu doğal olarak yüksek şeker içerir, bu nedenle diyabet hastaları dikkatli olmalıdır. Meyveyi aşırı tüketmek kan şekerini yükseltebilir. Kuşburnu bazı ilaçların etkisini etkileyebilir. İlaç kullananlar, doktorlarına danışmadan kuşburnunu aşırı tüketmemelidir. Kuşburnuna karşı alerjisi olanlar, bu meyveyi tüketirken dikkatli olmalıdır. Alerjik reaksiyonlar kaşıntı, kızarıklık ve nefes darlığı gibi semptomlarla ortaya çıkabilir.'' dedi.
ABDULVAHİT GÜRASLAN