Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret konu hakkında önemli bilgiler verdi.
İnsan sosyal bir varlıktır ve derin ilişkiler kurmaya ihtiyacı vardır. Kurulan ilişkilerde çiftleri birbirine bağlayan temel kavramlardan birisinde güvendir. Güven; çok yönlü bir kavram olmakla beraber kişinin ilişkilerindeki bağlanma stilleri, ilişki niyeti ve beklentilerini de kapsar. Kişinin kendi isteklerine, iç sesini duymasına ve buna bağlı olarak sınırlarını çizip diğer insanlara yaklaşımı üzerinde de etkileri bulunmaktadır. İlişki içerisinde dürüstlük, özgüven ve sadakat güveni destekleyen bazı unsurlardır.
İlişki içerisinde güvenin sarsılması bir ilişkinin bitmesine kadar varabilir. Çünkü güven duygusu ilişkinin hem temelidir hem de kişinin düşünce ve davranışları üzerinde de oldukça etkilidir. Çiftlerin hem kendilerine hem partnerine güven duyması ilişkinin sağlam temeller üzerinde kurulup devam ettirilmesini sağlar. Güven yoksa arkasından hüzün, öfke, üzüntü, kıskançlık ve endişe gibi duygular ortaya çıkar ve sonrasında bu duygular yıkıcı etkilere neden olabilir. Erken büyümek zorunda olma, çocukluk çağı travmaları, sosyal reddedilme, zorbalığa uğrama, duygusal anlamda uğranan toksik ilişkiler ve yine yaşanan çeşitli travmalar ilişkilerde güven unsurunu zedeler. Partnerinin sürekli telefonunu karıştıran, sosyal medya hesaplarını takip eden, hayatında olup biten her şeyden haberdar olmak isteyen ve en ufak bir tartışmada ayrılmak isteyen veya terk edilme korkusu yaşayan insanların temelde bir güven problemi vardır. Bu kişiler partnerinin verdiği sözlere inanmaz, sürekli zihni partneri ile meşguldür.
PEKİ BU TÜR DURUMLARDA ÇİFTLER NE YAPMALIDIR ?
Uzman Klinik Psikolog Fulya Artukoğlu Tepret,'' Öncelikle sürekli şüphe içerisinde olmak hem şüphe eden hem de diğer taraf için çok yorucudur. Bunu kabul edip, empatik bir şekilde yaklaşılmalıdır. Açık bir iletişim kurularak partnerler duygularını karşı tarafı suçlamadan paylaşmalıdır. Eğer içinizde terk edilme ve aldatılma gibi korkularınız varsa bunları partnerinizle paylaşın ve bu durumu aşmak istediğinizi dile getirin. Güven sorunu yaşayan insanlar partneri ile sürekli yanyana olmak ister. partnerinizin de özel bir hayatı olduğu, sizinle daha verimli bir ilişki yaşaması için kendisine ait özel bir alanı olması gerektiğini kabul edin. Size “hayır ben bugün arkadaşlarım ile buluşmak istiyorum” dediğinde bunun sizde yarattığı duyguların sizin kendi çocukluk yaşantınız ile ilgili olduğunu bilin. Tüm bu sorunlar ile baş etmek sizin için zor ise bir terapi desteğine ihtiyacınız olduğunu unutmayın.''dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN