Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Araştırma Görevlisi Ayşe Yerebakan, 44 ülkeden sanatçıların katıldığı “Bir Sanatçının Gözünden Dünya” konseptiyle düzenlenen “Dünya Çapında: Sınır Tanımayan Sanat” Festivali’nde “Seramik Duvar Çalışmaları” profesyonel kategorisinde “Tek Vuruşluk Harika” adlı eseriyle ikincilik, “Seramik Heykel” profesyonel kategorisinde de “Birlikte” adlı çalışmasıyla üçüncülük ödülü kazandı.
Eserlerinde çöpten ve atık sahalarından topladığı geleneksel Kütahya çini karolarını ve inşaat tuğlalarını kullanarak çağdaş bir şekilde yorumlayan sanatçı, bu özgün yaklaşımla uluslararası jürinin de dikkatini çekmeyi başardı.
Yerebakan, kazandığı ödüllerle ilgili olarak, “Çalışmalarımın sanatsal bir otorite tarafından takdir toplaması elbette önemli ancak asıl değerli olanın vermek istediğim mesajın anlaşılması ve iletilmesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü sanatta önemli olan şey varolan bir gerçeklikten yeni bir gerçeklik ortaya çıkarmaktır. Çöp diye tanımladığımız şey değersiz, işe yaramaz ve kabul görmeyen bir şey. Oysa ben onları bulundukları yerden alıp bundan değerli ne yapabilirim diye soruyorum kendime ve onları sanata dönüştürüyorum. Bu sadece bir malzemenin dönüşümü değil, aynı zamanda toplumun ‘değer’ algısına meydan okuyan bir eylem. Yani asıl başarı, insanların bir daha asla ‘çöp’e aynı gözle bakamayacağını bilmekte yatıyor" şeklinde konuştu.
Yerebakan'ın bu 2 ödülden ayrı üç ödülü daha bulunuyor. Bu ödüller şunlar: 7. Uluslararası Genç Seramikçiler Karo Yarışması “Esvit Seramik Özel Ödülü” (2021, Uşak), 17. Altın Testi Seramik Yarışması “Üçüncülük Ödülü” (2023, İzmir), Uluslararası Yaratıcı Öğrenci Çalışmaları Yarışması “Üçüncülük Ödülü” (2023, St. Petersburg)
AYŞE YEREBAKAN KİMDİR?
Ayşe Yerebakan'ın sanat yolculuğu, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'ndeki lisans eğitimiyle başladı. Ardından Almanya'da HAWK/Hildesheim Üniversitesi'nde Erasmus deneyimi ve Anadolu Üniversitesi'nde tamamladığı tezli yüksek lisans (2018) ile sanatsal vizyonunu genişletti. 2024'te Anadolu Üniversitesi'den Sanatta Yeterlik derecesi alarak akademik kariyerini taçlandırdı.
2013'te ilk önce Çukurova Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan Yerebakan ardından lisansüstü eğitim için Eskişehir'de bulunan Anadolu Üniversitesi'ne gitti. 2024 yılında Çukurova Üniversitesi'ndeki görevine dönen sanatçı hem akademide hem de uluslararası sergilerdeki üretimleriyle dikkat çekiyor.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN