Hobilerle uğraşmanın herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Uluğ Çağrı Beyaz, hobilerin stresi azaltmaya, yaratıcılığı arttırmaya, özgüveni güçlendirmeye, zihinsel becerileri geliştirmeye imkân tanıdığını söyledi.
Hobi edinmenin hayatın her alanına katkı sağladığına dikkat çeken Beyaz, “İş yaşamıyla hobiler arasında denge kurmak bazen zor olsa da iş yaşamı ile dengeli bir şekilde götürüldüğünde hobiler iş yaşamını destekleyici ve olumlu etkilere sahiptir. Evlilikte de hobilerin olması, hatta hobilerin paylaşımı çiftler arasında güçlü bir bağ oluşturmaya yardımcı olabilir.” dedi.
HOBİ EDİNMEK STRESİ AZALTMAYA YARDIMCI OLUYOR
Hobilerin, görev veya meslek dışında severek yapılan, dinlendirici uğraşlar olduğunu dile getiren Beyaz, “Hobilerin yaşam becerilerimizi geliştirmesinin yanında zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığa da katkısı bulunur.” dedi. Hobi edinmenin herkesin ihtiyaç duyduğu bir şey olduğuna dikkat çeken Beyaz, “Stresi azaltmaya, yaratıcılığı arttırmaya, özgüveni güçlendirmeye, zihinsel becerileri geliştirmeye imkân tanır. İnsanların kendilerini ifade etmelerine ruhsal dengelerini korumalarına yardımcı olabilir. Bunların dışında da yeni insanlarla tanışma, topluluk içerisinde bağlantı kurma, kolay etkileşime geçme gibi sosyal ilişkileri güçlendirmeye yardımcı olur. Aslında insanın hayatına renk katar, kişisel gelişimine katkıda bulunur. Mutluluk ve memnuniyet düzeyini artırır.” şeklinde konuştu.
HOBİ HAYATIN AKIŞININ İÇERİSİNE ENTEGRE EDİLEBİLMELİ
Hayatın yoğunluğu içinde bazen kendimize bile vakit ayırmadığımız dönemler olabildiğine vurgu yapan Beyaz, “Kişi imkanları dahilinde hobilerine vakit ayırmaya gayret göstermeli.” dedi. Kişilerin beklentileriyle uyumlu olan alanlarda hobi edinmelerinin önemli olduğunu aktaran Beyaz, şunları söyledi: “İlk etapta ilgi alanlarının belirlenmesi gerekir. Kişi ilgisini çeken konu ve aktiviteleri belirlemek için not alabilir. Daha sonra bunlar arasında bir önceliklendirme yapmalı. Hobi hayatın akışının içerisine entegre edilebilmeli. Hobinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüp vaktini buna göre planlayıp rutinleri arasına dahil etmeli. Hobi seçilirken hobinin olabildiğince karmaşık olmamasına, maliyeti ve zahmetinin az olmasına dikkat etmek gerekir. Bu şekilde hobinin sürdürülebilir olması desteklenmiş olur. Haftanın belli günleri ve saatleri belirlenip hobiye tutarlı bir şekilde devam edilmelidir. Hobinin faydalarından biri de kişinin zamanını daha aktif kullanabilmesini öğretmesidir. Kişisel zevklerimiz, tercihlerimiz, yaşam tarzımıza yönelik hobiler edinirsek onlara bağımlılık edinebilir ve zorluklar içerisinde olsak bile vakit ayırabiliriz.”
HOBİLER KİŞİNİN MOTİVASYONUNA VE PERFORMANSINA KATKI SAĞLAR
Hobinin zaman yönetimi ve iş yaşamına etkileri hakkında bilgi veren Beyaz, “İş yaşamıyla hobiler arasında denge kurmak bazen zor olsa da iş yaşamı ile dengeli bir şekilde götürüldüğünde hobiler iş yaşamını destekleyici ve olumlu etkilere sahiptir.” dedi. Hobi edinmenin hem iş hem de iş dışındaki zamanın yönetimine yardımcı olduğunu ifade eden Beyaz, “Bir şeylerin planını yapabilmek ve tutarlılık göstermek hayatın diğer alanlarında da bunu yapabilme konusunda destekleyici bir nitelik taşır. Yeni şeyler öğrenmek ve farklı aktivitelerle meşgul olabilmek iş hayatında yeni perspektifler geliştirmeye yardımcı olur. Hobilerin motivasyonu artırma özelliği iş yaşamında kişinin daha motive çalışmasına ve daha iyi performans göstermesine yardımcı olur.” açıklamasını yaptı.
Haber Merkezi
ABDULVAHİT GÜRASLAN