Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), kentin kültürünü, gelenek ve görenekleri ile değerlerini hem gelecek kuşaklara aktarmak hem de tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Hatay’ı kültürel anlamda da ayağa kaldırmak amacıyla çeşitli çalışmalar gerçekleştiren HBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, kentin zengin gastronomisini, mutfak kültürünü ve yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla “Hatay Gastronomi Bülteni”ni hazırladı.
BİRÇOK YÖRESEL LEZZETİN DETAYLI TARİFLERİ DERGİDE
UNESCO tarafından Gastronomi şehri ilan edilen kentin birbirinden lezzetli 600 çeşit yemeği ve mezeleri ile coğrafi tescil almış ürünlerinin yer aldığı Hatay’ın Yemek Kültürü Dergisi “Hatay Gastronomi Bülteni” ile Hatay mutfağının geleceğini garanti altına almayı amaçlayan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, derginin içeriğinde kentin yöresel lezzetlerinden Kabak borani, Oruk, Aşşür, Tepsi kebabı, Kağıt kebabı ve Biberli ekmek gibi yemeklerin detaylı tariflerine de yer vererek okuyanları bir lezzet yolculuğuna çıkarıyor.
“HATAY MUTFAĞI ZENGİN TATLAR VE EŞSİZ TARİFLERLE DOLU BİR HAZİNEDİR”
Derginin önsözünde okuyuculara seslenen HBB Başkanı Mehmet Öntürk, binlerce yıllık kültürel zenginliğin harmanlandığı Hatay’ın, sadece tarihiyle değil, mutfağıyla da dillere destan olduğuna vurgu yaparak “ Şimdi, elinizdeki bu dergiyle, Hatay'ın zengin mutfak mirasını daha yakından tanıyacak, lezzetli bir yolculuğa çıkacaksınız. Aynı zamanda Gastronomievlerimizde bu lezzetleri bulabilirsiniz. Sayfalarımızda, yöresel yemeklerimizin tarihini ve bu kültürel hazinelerin günümüze kadar uzanan hikâyelerini okuyacaksınız.
6 Şubat'ta yaşadığımız zorlu sürecin ardından, Hatay'ın kendine özgü lezzetle ve geleneklerini yaşatma çabamız, sadece bir yeniden doğuş değil, aynı zamanda şehrimizin kimliğini koruma ve geleceğe taşıma arzusunun bir göstergesidir.
Hatay mutfağı, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan, zengin tatlar ve eşsiz tariflerle dolu bir hazinedir. Bu hazineyi yaşatmak, hem geçmişimizi onurlandırmak hem de gelecek nesillere aktarmak adına büyük bir sorumluluktur.
Gastronomiyle ayağa kalkma hedefimiz. kültürel mirasımızı daha da ileri taşımak için bir motivasyon kaynağı olacaktır. Birlikte bu yolculuğa çıkarken Hatay'ın eşsiz tatlarıyla dolu sofralarda buluşmayı ve bu lezzetlerin bir araya getirdiği toplumsal bağı güçlendirmeyi umuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar, Hatay’ın Yemek Kültürü Dergisi Hatay Gastronomi Bülteni’ni Hatay Unesco Gastronomievi, Defne Gastronomievi ve Hıdırbey Hastronomievi ziyaretlerinde edinebilirler.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN