Hataylı hemşehrimiz Prof. Dr. İsmet Murat Melek, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği’nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını başarıyla sürdürüyor.
8 tıp, 2 de tarih kitabı yazan, uluslararası kitap çeviri editörlüğü alanında da kendisini ıspatlayan başarılı hekim Melek, son olarak Dünya Alzheimer Ayı kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle kamuoyunu Alzheimer hastalığına karşı bilgilendirdi. Başarılı hekim İsmet Murat Melek’in, Alzheimer hastalığının belirtileri ve Alzheimer öncesinde alınabilecek tedbirlerle ilgili açıklamaları Sağlık Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarında yayınlandı. Uzman hekim Melek, Alzheimer hastalığı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Alzheimer hastalığı bunamanın en önemli nedeni. Her 3 bunamanın ikisini Alzheimer oluşturuyor. Nedir bu bunama ve Alzheimer hastalığı? Zihinsel faaliyetlerimiz yani bellek, konuşma, dikkat, konsantrasyon, algı, muhakeme yapma, karar verme, yön bulma gibi fonksiyonlarımızın ilerleyici bozulması demektir.
10 MİLYON İNSANIMIZ ALZHEİMER ADAYI
65 yaşını geçmiş bir kişide daha da tehlikeli hale geliyor. Peki ne kadar sık bu hastalık? 65 yaş üstünde yaklaşık %5-10 arasında görülüyor. TÜİK’in 2023 verilerine göre Türkiye’de 65 yaş üstü 10 milyon insan var. Bunların %5-10’unun Alzheimer olduğunu düşünürsek ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığımızı daha iyi anlarız. Peki bu hastalığı ben nasıl tanıyacağım? Anne babamdan ne gibi sinyallerle bana gelebilir. Kabaca biz bu hastalığı 3 aşamaya ayırıyoruz. Ama sizler için en önemli şey erken evredeki sinyalleri anlamak. Nedir bu; unutkanlık ve bu unutkanlığın ilerleyici olması. Annem aynı şeyleri tekrar tekrar soruyor. Sık sık eşya kaybediyor çünkü unutuyor. Bildiği isimleri hatırlayamıyor. Çocuklarının, torunlarının eşyalarının isimlerini. İsim bulamama bizim için oldukça kilit bir bulgu. Hastalık biraz ilerledikçe yön bulma bozuluyor. Dedem otobüse binmiş, 2 durak ileride inmiş. Ya da 30 yıllık evini bulurken oldukça zorlanmış. Bunlar bizim için önemli sinyaller. Ama en çok yorulduğumuz yer de hastalık ilerledikçe davranışsal semptomlar. Babaannem artık çok sinirli. Bize sürekli kızıyor, sürekli gergin. İşte bu başlangıcı. Daha sonra bizim halisünasyon dediğimiz şeyler başlıyor. Hayaller görüyor babaannem diyor. İşte bu davranışsal semptomlar hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkıyor. Bizler ne yapabiliriz. Bizler bu erken semptomları yakalayarak doktorumuza gelebiliriz.
PEKİ NELERE DİKKAT EDELİM?
Şah damarı sağlığına dikkat edelim. Sigara içmemem gerekiyor. Yüksek tansiyonumu kontrol altında tutmam gerekiyor. Şeker hastasıysam şekerimi kontrol altında tutmam gerekiyor. Beyne ne kadar oksijen gönderirsem alzheimerdan o kadar korunabilirim. Önemli bir risk depresyon. Ne kadar depresif duygu durumumuzu, stresimizi kontrol altına alırsak bazen profesyonel yardımlarla bizi ileri bunamadan faktörleri o kadar sağlamış oluruz. Sigara, alkol bunlardan mutlaka uzak duralım. Ve ailemizde Alzheimer hastalığı varsa daha fazla dikkat edelim. Hepinize sağlıklı günler diliyorum” ifadelerini kullandı.
Başarılı hekim Prof. Dr. İsmet Murat Melek çalışmalarını Ankara Etlik Hastanesi’nde sürdürürken, kaleme aldığı kitaplarına da seçkin kitapçılardan ulaşılabiliyor.
Haber: Hanifi EKER
ABDULVAHİT GÜRASLAN