Hatay’ın güzellikleri ve sahip olduğu değerleri tanıtmak adına ilimizde yürütülen çalışmalar yetersiz kalıyor. Hatay turizmden hak ettiği payı alamıyor.
Bu duruma tepki gösteren Hataylılar ise, “Hatay’da gastronomi, tarihi, inanç turizmi, kültür turizmi, yayla, doğa hepsi var. Bu kadar çok çeşitliliği Türkiye’nin hiçbir yerinde göremezsiniz. Ama ne acıdır ki, böylesi zenginliklere sahip bir şehir turizmden hak ettiği payı alamıyor” dediler. İlimiz aynı anda dört mevsimi yaşayabileceğiniz; tarih, kültür, inanç, yayla, deniz ve orman turizmini bir arada sunan ender yerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bunca güzellikler arasında turizm pastasından hak ettiği payı alamıyor. İlk etapta Kovid-19 yüzünden turist sayısında ciddi manada düşüş yaşayan Hatay’da, peşinden gelen Deprem felaketleri ile Hatay turistlere hasret kaldı. Coğrafik yapısı ve sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasa rağmen Hatay’ın bugüne kadar turizmden hak ettiği payı alamamasına dikkat çeken Hataylılar, “İlimizin Turizm potansiyeli var, sanayi potansiyeli var, tarım potansiyeli var ama gelin görün bir Kayseri, Gaziantep kadar yatırım görmüyor. Üst üste yaşadığı felaketler nedeni ile de turistler Hatay’a gelmeye çekiniyor. Önce Suriye savaşında gelen göçmenler, ardından Kovid-19 ve son olarak asrın felaketi deprem. Bunlar üst üste gelince Hatay turizmi bitme noktasına geldi” ifadelerine yer verdiler.
TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİ OLARAK İLK SIRADA
Hatay’da bulunan çeşitliliğin Türkiye’de eşi benzeri olmadığını savunan vatandaşlar, “Hatay’ın marka değeri gerçekten çok yüksek. Bu şehir yaylası, ovası, denizi ve tarihi ile gerçekten insanların dikkatini çekiyor. Dünya ikincisi Arkeoloji Müzesi, Hristiyan alemi için büyük anlam taşıyan ve ilk kilise olma özelliğini koruyan St. Pierre Kilisesi, Anadolu’nun ilk camisi Habib-i Neccar Camisi, gastronomi, tarihi, inanç turizmi, kültür turizmi, doğa bunların hepsi var. 600’den fazla yemek ve tatlı çeşidi var. Hiçbir yerde bu kadar çeşitliliği bulamazsınız, göremezsiniz. Tüm güzelliklere sahip olmasına rağmen Hatay’ın turizmde beklentilerin altında kalmasına üzülüyoruz” görüşünü belirttiler.
MİLLETVEKİLLERİ NEDEN HEP SESSİZ?
Hatay’ın turizmde hak ettiği payı alamamasını sorumlu olarak siyasileri gösteren Hataylılar, “11 tane milletvekilimiz var, hiçbir konuda bir araya gelemedikleri gibi Hatay için büyük bir gelir kaynağı olan turizmin gelişimi konusunda güç birliği yapmıyorlar. Birçok şehirde bu dayanışmayı görebiliyoruz. Ama 11 Hatay milletvekili bugüne kadar ilimizin menfaatleri konusunda birlikte olduğunu gösteren bir fotoğrafı dahi göremedik. Hatay’ın zengin kaynaklarına sahip olmasına, çok çeşitliliğe sahip olmasına, hoşgörü ve barış kendi olmasına rağmen, turizmden hak ettiği payı alamıyorsa, oturup düşünmemiz lazım. Seçilmiş ve atanmışlarda bir sorun var anlamını taşır. Hatay’a gelen insanların beklentileri çok yüksek olduğu için geldiklerinde beklentilerini bulamazlarsa hüsranla geri döner. Belki altyapı eksikliklerimiz var ama tanıtımda da sıkıntılarımızın olduğu ortada, bütün bunları bir araya getirdiğimizde yol haritamızın olmadığını görüyoruz. Turizm denilince hep Antalya, Muğla konuşuluyor bizde Akdeniz iliyiz bizim de ciddi sahillerimiz var. Samandağ sahili 14 kilometrelik uzunluğu ile Dünyanın en uzun sahilleri arasında yer alıyor. Ama bunu duyuramıyoruz, tanıtamıyoruz” diye siyasileri göreve davet ettiler.
Haber: Samim SELÇUK
ABDULVAHİT GÜRASLAN