Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, geçtiğimiz günlerde Hatay’da gerçekleştirdiği esnaf ziyareti ve bölgedeki yurttaşların sorunları hakkında yazılı bir basın açıklamasında bulundu.
Hataylı vatandaşlarımız, yetkililerin sadece seçim dönemlerinde değil, her zaman yanlarında olmasını bekliyor diyen CHP’li Nermin Yıldırım Kara, yaptığı açıklamada “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, her zaman yurttaşımızın ve esnafımızın yanında olduğumuzu ve bundan sonra da olmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isterim.
Hatay, özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan depremin ardından ciddi yaralar aldı. Depremin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen, maalesef bu yaralar hala sarılabilmiş değil. Ziyaretlerimizde en çok dile getirilen şikâyetlerden biri, deprem sonrası altyapı sorunlarının hala çözülememiş olmasıydı. Şehrin birçok bölgesinde su kesintileri, kanalizasyon ve elektrik altyapısı gibi temel sorunlar devam ediyor. TOKİ konutlarında yaşayan yurttaşlarımız, günler süren su kesintileri nedeniyle ciddi mağduriyetler yaşıyor. Su kesintileri, şehrin birçok noktasında hayatı olumsuz etkiliyor ve yurttaşlarımız bu sorunların çözümü için muhatap bulmakta zorlanıyor. Bu durum, yetkililerin daha hızlı ve etkili adımlar atması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
ESNAF ARTAN MALİYETLER KARŞISINDA ÇARESİZ, YENİ DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR
Esnafımızın ekonomik durumuna gelince, Hatay'da ekonomik krizin etkilerini çok net bir şekilde görmek mümkün. Esnafımız artan maliyetler, düşen alım gücü ve piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyor. Özellikle küçük esnaflarımız, bu süreçte ayakta kalmakta zorlanıyor. Esnaflarımız finansmana ulaşmakta zorlanıyor; esnaf ve kefalet kredilerinin faiz oranları oldukça yüksek. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, esnaf kefaletten aldığı krediyle makine ve teçhizat alamadığını dile getiriyor.
Esnafımıza işletme kredilerinde uygulanan üst limit 750 bin TL olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu tutardan kesintiler yapıldığında esnafın eline geçen para, yatırım ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle, kredi üst limitinin yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Banka kredileriyle ilgili bir diğer şikâyet ise, kooperatifin yasal kesintileri dışında, bankanın zorunlu kıldığı bankacılık ürünlerinin esnaf üzerinde olumsuz bir etki yaratması oldu. Çekilen kredilere 7 gün boyunca bloke konulması da esnafı daha da zor durumda bırakıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki esnafımızın vergi ve SGK prim borçları konusunda da indirim uygulanmalı ve mevcut borçların ödenmesi, uzun vadeye yayılarak yeniden yapılandırılmalıdır.
KOSGEB kredileriyle ilgili hibe ve destek programları da yetersiz durumda. Hatta onaylanmış KOSGEB kredilerinin ödemeleri bile henüz yapılmadı. Bu gecikmeler, esnafımızı çok zor durumda bırakıyor.
Özellikle nakliye sektörüyle ilgili sorunlar da dikkat çekici. Deprem bölgesine sevk edilen yükleri çeken nakliye araçları, kantar ve ölçü kuralları nedeniyle sık sık mağduriyet yaşıyor. Bu konuda düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Konteyner iş yerlerinde faaliyet gösteren esnaflarımız da maalesef siftah dahi yapamıyor. Antakya'nın cazibe merkezlerinden uzak olan bu iş yerleri, müşteri çekmekte büyük zorluk yaşıyor. Aynı zamanda, depremde zayi olan malların bedelleri de karşılanmadı. Kira artışları, esnaflarımızın başa çıkmakta en zorlandığı diğer bir mesele.
Hatay, Türkiye genelinde ekonomik krizin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri haline gelmiş durumda. Bu yüzden, esnafımızın ekonomik sorunlarını çözmek, onların yükünü hafifletmek için gerekli adımların atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.
Hataylı esnafımızın ve yurttaşlarımızın taleplerini her zaman dinlemeye ve çözüm üretmeye devam edeceğiz. Esnafımızın, halkımızın refah içinde yaşaması, sorunlarının hızlı bir şekilde çözülmesi en büyük önceliğimizdir. Bu yolda kararlılıkla çalışmaya, yurttaşlarımızın sesini duyurmaya ve onların yanında olmaya devam edeceğiz.” Dedi.
(Haber Merkezi)
ABDULVAHİT GÜRASLAN