Hatay’ın Hassa, Dörtyol, Kırıkhan, Reyhanlı, Erzin ilçe merkezleri ve 25’ yakın eski köy ve mahalle doğrudan fay hattı üzerinde yer alıyor.
Hatay diri fay hattı üzerinde yer alan bir şehir olarak uzmanların inceleme alanı haline geldi. Son 100 yıl içinde Türkiye’de deniz ve karada 6 ve üzerinde tam 230 bin adet deprem meydana geldi. Bu depremlerde ise 130 bin insan hayatını kaybetti. Dünyanın deprem açısından en riskli ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin Himayalar’dan Alper’e doğru uzanan çizgi üzerinde 5 tane riskli ülke var. Birisi Türkiye. Son 100 yıl içerisinde denizlerde ve karalarda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddetli yıkıcı deprem sayısı tam 230 bin. Ölen insanların sayısı 130 bin. Zarar milyarlarca dolar hatta yüz milyarlarca dolar. 6 Şubat’taki depremin çok büyük hasarlar meydana getirdiğini hatırlatarak açıklamasını sürdüren uzmanlar şöyle devam etti: “680 bin kadar konutumuz yıkıldı. 170 bin kadar da iş yerimiz yerle bir oldu. Tek katlı müştemilatlar da yerle bir oldu. Yani bağımsız birim olarak söyleyecek olursak 850 bin bağımsız birim. Deprem tam 18 ilimizi etkiledi. 14 milyon insanımız da bundan zarar gördü. Maddi hasar 104 milyar dolar oldu.”
KURUM: 110 BİN KİŞİLİK ORDU
Tüm bu olumsuz tabloya karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise olumlu tablo çizdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum “İlk andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere onun talimatlarıyla bütün bakan arkadaşlarımız deprem bölgelerine gittiler. Valilerimiz, kaymakamlarımız, AFAD görevlileri hep deprem bölgesinde oradaki enkazın kaldırılması, arama kurtarma faaliyetleri gibi çalışmalarda bulundular. Sonra çadır vesaire gibi geçici barınma alanlarıyla müthiş bir gayret içerisine girdik. Ben de o dönemde AK Parti Genel Başkan Yardımcısıydım. 810 belediyemiz var. Bütün arkadaşlarımızı arayarak acil işlerini ekiplerinin yapmasını, kendilerinin mutlaka deprem bölgesine giderek yardım etmeleri gerektiği talimatını verdik. Çok şükür o büyük felaket aslında dayanışmasına döndü. Şimdi de zaten 300 bin civarında binanın yapımı devam ediyor. İnşallah 1-1.5 sene içerisinde bütün hak sahiplerinin, tamamının hakkını vermiş oluruz diye düşünüyorum. 433 tane köyde şu anda çelikten köy evleri yapıyoruz. Binden fazla şantiyemiz var. 110 bin kişilik orduyla çalışıyoruz orada” dedi.
Haber: A.Vahit GÜRASLAN
ABDULVAHİT GÜRASLAN